Maaien in etappes om vers weidegras te houden


Richard Korrel heeft de eerste tien hectare gemaaid
woensdag, 10 mei, 2017

Ik merk dat het lastig is om mensen uit te leggen hoe het schema eruit ziet dat ik probeer te volgen met beweiding.

Daarom heb ik een schema gemaakt, waarmee ik hoop wat duiding te geven. De w staat voor weiden, de m voor maaien. Het principe is dat ik het hele jaar door maai in etappes om genoeg weidegras te houden.

Er is 47 hectare grasland beschikbaar. Tot de eerste snede heb ik 13 hectare grasland gereserveerd voor beweiding met zo’n honderd koeien. Momenteel weiden we zeven uur per dag. De koeien hebben zo’n 1,3 hectare per dag nodig. Dat betekent dat ze in negen dagen één rondje over 13 hectare maken.

Zes rondjes van 13 hectare

Na die negen dagen beginnen ze het rondje opnieuw. Zo maak ik op deze 13 hectare aan weidepercelen tot de eerste snede vijf of zes rondjes. In het schema zie je dus dat ik, gerekend vanaf 1 mei, nog drie rondjes maak. Op basis van negen dagen over één rondje kom je per keer op achttien à negentien hergroeidagen tussen de beweidingen.

Eerste 10 hectare gemaaid

Vorige week heb ik de eerste 10 hectare gras voor de eerste snede gemaaid. Deze week ga ik opnieuw 10 hectare maaien en de week erop gaat er nog eens 10 hectare af. De koeien komen dan in de week van 22 mei op de 10 hectare etgroen die ik het eerst heb gemaaid. Op deze percelen maken ze één rondje.

In de week van 29 mei pakken ze de 10 hectare die als tweede is gemaaid en in de week van 5 juni de 10 hectare die als derde is gemaaid. De twee weken erna herhalen ze dit.

Vanaf week 22 mei dag en nacht buiten

In die week van 5 juni ga ik ook de 13 hectare van de voorjaarsbeweiding maaien. Een week later maai ik dan voor de tweede keer de 10 hectare die ik dit jaar als eerste heb gemaaid. In de week van 26 juni keren de koeien dan weer terug op de 13 hectare van de voorjaarsbeweiding. Vanaf 22 mei, de week dat ze voor het eerst op etgroen komen, zijn de koeien dag en nacht buiten.

Bent u er nog? Best een ingewikkeld verhaal, hè? Maar het principe is eigenlijk helder en simpel: met beweiding zo veel mogelijk vers gras in de koeien krijgen. Dat betekent dat ik nooit alle percelen in één keer maai, maar altijd in trappen. Zo hou ik het hele jaar rond voldoende aanbod van verse weidepercelen.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk vast te blijven houden aan dit schema, ook al is dat in de praktijk soms lastig. Maar bij te weinig gras kun je beter wat extra bijvoeren op stal dan afwijken van je schema. Dat achtervolgt je namelijk het hele jaar.

Klik hier om het schema te bekijken.


0 reacties

Richard Korrel heeft de eerste tien hectare gemaaid
woensdag, 10 mei, 2017

Ik merk dat het lastig is om mensen uit te leggen hoe het schema eruit ziet dat ik probeer te volgen met beweiding.

Daarom heb ik een schema gemaakt, waarmee ik hoop wat duiding te geven. De w staat voor weiden, de m voor maaien. Het principe is dat ik het hele jaar door maai in etappes om genoeg weidegras te houden.

Er is 47 hectare grasland beschikbaar. Tot de eerste snede heb ik 13 hectare grasland gereserveerd voor beweiding met zo’n honderd koeien. Momenteel weiden we zeven uur per dag. De koeien hebben zo’n 1,3 hectare per dag nodig. Dat betekent dat ze in negen dagen één rondje over 13 hectare maken.

Zes rondjes van 13 hectare

Na die negen dagen beginnen ze het rondje opnieuw. Zo maak ik op deze 13 hectare aan weidepercelen tot de eerste snede vijf of zes rondjes. In het schema zie je dus dat ik, gerekend vanaf 1 mei, nog drie rondjes maak. Op basis van negen dagen over één rondje kom je per keer op achttien à negentien hergroeidagen tussen de beweidingen.

Eerste 10 hectare gemaaid

Vorige week heb ik de eerste 10 hectare gras voor de eerste snede gemaaid. Deze week ga ik opnieuw 10 hectare maaien en de week erop gaat er nog eens 10 hectare af. De koeien komen dan in de week van 22 mei op de 10 hectare etgroen die ik het eerst heb gemaaid. Op deze percelen maken ze één rondje.

In de week van 29 mei pakken ze de 10 hectare die als tweede is gemaaid en in de week van 5 juni de 10 hectare die als derde is gemaaid. De twee weken erna herhalen ze dit.

Vanaf week 22 mei dag en nacht buiten

In die week van 5 juni ga ik ook de 13 hectare van de voorjaarsbeweiding maaien. Een week later maai ik dan voor de tweede keer de 10 hectare die ik dit jaar als eerste heb gemaaid. In de week van 26 juni keren de koeien dan weer terug op de 13 hectare van de voorjaarsbeweiding. Vanaf 22 mei, de week dat ze voor het eerst op etgroen komen, zijn de koeien dag en nacht buiten.

Bent u er nog? Best een ingewikkeld verhaal, hè? Maar het principe is eigenlijk helder en simpel: met beweiding zo veel mogelijk vers gras in de koeien krijgen. Dat betekent dat ik nooit alle percelen in één keer maai, maar altijd in trappen. Zo hou ik het hele jaar rond voldoende aanbod van verse weidepercelen.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk vast te blijven houden aan dit schema, ook al is dat in de praktijk soms lastig. Maar bij te weinig gras kun je beter wat extra bijvoeren op stal dan afwijken van je schema. Dat achtervolgt je namelijk het hele jaar.

Klik hier om het schema te bekijken.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.