Ik ga voor record van 240 weidedagen


De koeien van Richard Korrel verblijven deze tijd maar drie uur per dag in de stal
donderdag, 20 juli, 2017

Op naar een topweidejaar met Epke. Het was de kop boven mijn eerste grasblog in VeeteeltGRAS van februari. In die grasblog vertelde ik dat topturner Epke Zonderland op 20 maart bij ons de staldeur naar de wei zou openen om daarmee het weideseizoen van Campina officieel in te luiden.

Nu is het juli, halverwege het seizoen, en kan ik concluderen dat het tot nu toe een prima grasjaar is geweest, met weinig verregende dagen. Het voorjaarsgras bevatte relatief veel ruw eiwit en het melkt als een trein. Ik heb nog niet eerder zo goed gemolken. De koeien geven gemiddeld 31 liter melk bij 21 uur weiden per dag. In de stal krijgen ze per koe 9 kilo mais, 1,5 kilo pulpbrok en maximaal 10 kilo krachtvoer bijgevoerd.

Minder maar betere koeien

Deze winter molk het ook al goed, terwijl het vorige zomer minder ging. Een duidelijke verklaring heb ik niet, wel vermoedens. In 2015 bouwden we een nieuwe stal en dat werpt nu wellicht zijn vruchten af. Zo stegen mijn tweedekalfskoeien met stip op de bsk. Blijkbaar hebben de vaarzen het in de nieuwe stal beter en plukken ze nu als tweedekalfskoeien daar de vruchten van.

Ander punt: vorig jaar liepen er zeker tien koeien meer op hetzelfde aantal hectares. Het fosfaatreductieplan dwong me tot scherpe selectie, waardoor er nu minder, maar ook kwalitatief betere koeien lopen. En ik heb door de nasleep van de nieuwbouw een tijd toch onbewust minder aandacht besteed aan gras- en weidemanagement.

Autistische koe

Nu loopt het goed, al maakte ik in mei een klassieke fout. Ik had na de eerste snede 12 hectare etgroen gereserveerd voor beweiding. Maar dat groeide zo snel dat ik 4 hectare daarvan uit het blok haalde om te maaien. In plaats van de koeien toen eerder op het etgroen van het tweede gereserveerde blok van 12 hectare te laten – in combinatie met extra bijvoeren – heb ik ze toen opnieuw de overgebleven 8 hectare van het eerste blok op gestuurd. Verkeerde keus. Dat heeft me zeker 2 liter per koe gekost. Ja, logisch. Die autistische koe is gewend elke dag een vers stukje gras te krijgen.

Achteraf gezien had ik dit kunnen voorkomen door vier dagen eerder te beginnen met het eerste blok. Als ik wekelijks de grasgroei had gemeten en geregistreerd, had ik dit kunnen weten. Maar dat meten blijft er wel eens bij. Het kan dus nog beter, maar ik ben tot nu toe al erg tevreden. Omdat de koeien in het vroege voorjaar 20 dagen eerder dan normaal naar buiten konden, lopen we ook qua weidedagen en weide-uren ruim voor op andere jaren. Ik ga dan ook voor een nieuw record voor mijn bedrijf: 240 dagen met gemiddeld 13 uur weidegang, twee keer zoveel als de minimale eis van de fabriek. Dan kom ik net over de 3000 uren weidegang. Dat lijkt me een aardig streven.


0 reacties

De koeien van Richard Korrel verblijven deze tijd maar drie uur per dag in de stal
donderdag, 20 juli, 2017

Op naar een topweidejaar met Epke. Het was de kop boven mijn eerste grasblog in VeeteeltGRAS van februari. In die grasblog vertelde ik dat topturner Epke Zonderland op 20 maart bij ons de staldeur naar de wei zou openen om daarmee het weideseizoen van Campina officieel in te luiden.

Nu is het juli, halverwege het seizoen, en kan ik concluderen dat het tot nu toe een prima grasjaar is geweest, met weinig verregende dagen. Het voorjaarsgras bevatte relatief veel ruw eiwit en het melkt als een trein. Ik heb nog niet eerder zo goed gemolken. De koeien geven gemiddeld 31 liter melk bij 21 uur weiden per dag. In de stal krijgen ze per koe 9 kilo mais, 1,5 kilo pulpbrok en maximaal 10 kilo krachtvoer bijgevoerd.

Minder maar betere koeien

Deze winter molk het ook al goed, terwijl het vorige zomer minder ging. Een duidelijke verklaring heb ik niet, wel vermoedens. In 2015 bouwden we een nieuwe stal en dat werpt nu wellicht zijn vruchten af. Zo stegen mijn tweedekalfskoeien met stip op de bsk. Blijkbaar hebben de vaarzen het in de nieuwe stal beter en plukken ze nu als tweedekalfskoeien daar de vruchten van.

Ander punt: vorig jaar liepen er zeker tien koeien meer op hetzelfde aantal hectares. Het fosfaatreductieplan dwong me tot scherpe selectie, waardoor er nu minder, maar ook kwalitatief betere koeien lopen. En ik heb door de nasleep van de nieuwbouw een tijd toch onbewust minder aandacht besteed aan gras- en weidemanagement.

Autistische koe

Nu loopt het goed, al maakte ik in mei een klassieke fout. Ik had na de eerste snede 12 hectare etgroen gereserveerd voor beweiding. Maar dat groeide zo snel dat ik 4 hectare daarvan uit het blok haalde om te maaien. In plaats van de koeien toen eerder op het etgroen van het tweede gereserveerde blok van 12 hectare te laten – in combinatie met extra bijvoeren – heb ik ze toen opnieuw de overgebleven 8 hectare van het eerste blok op gestuurd. Verkeerde keus. Dat heeft me zeker 2 liter per koe gekost. Ja, logisch. Die autistische koe is gewend elke dag een vers stukje gras te krijgen.

Achteraf gezien had ik dit kunnen voorkomen door vier dagen eerder te beginnen met het eerste blok. Als ik wekelijks de grasgroei had gemeten en geregistreerd, had ik dit kunnen weten. Maar dat meten blijft er wel eens bij. Het kan dus nog beter, maar ik ben tot nu toe al erg tevreden. Omdat de koeien in het vroege voorjaar 20 dagen eerder dan normaal naar buiten konden, lopen we ook qua weidedagen en weide-uren ruim voor op andere jaren. Ik ga dan ook voor een nieuw record voor mijn bedrijf: 240 dagen met gemiddeld 13 uur weidegang, twee keer zoveel als de minimale eis van de fabriek. Dan kom ik net over de 3000 uren weidegang. Dat lijkt me een aardig streven.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.