Hopelijk volgende week de koeien naar buiten


Jolle de Haan heeft zijn eerste Farmwalk er alweer op zitten
dinsdag, 8 maart, 2016

Mijn eerste Farmwalk van dit weideseizoen zit er weer op. Er is op sommige percelen veel gras aanwezig, maar de kleur is er helemaal af.

In januari was het groener dan nu en dat heeft waarschijnlijk te maken met een tekort aan voedingsstoffen. Die komen, zeker nu het de afgelopen week zo koud was, niet beschikbaar.

Ik kies ervoor om maximaal melk uit eigen voer te produceren. De koeien zo veel mogelijk weidegang geven is dan ook het streven. Ik heb namelijk nog nooit gras beter zien worden van een inkuilproces.

De oppervlakte die ik voor beweiding inplan, is afhankelijk van het moment waarop de koeien naar buiten kunnen. Dit moment is op mijn bedrijf vooral afhankelijk van de draagkracht van de bodem. Verder zijn behalve de weersverwachting natuurlijk de grasvoorraad en de verwachte grasgroei van invloed.

Beweidingsplan

De percelen met een uitgestelde maaidatum vallen af voor beweiding. Daar komt ruige mest op. Vervolgens gebruik ik de grootste percelen zo veel mogelijk voor het maaien. Hierop kan ik efficiënt met de sleepslang bemesten. Blijven over de kleinere percelen, die goed draagkrachtig zijn. Deze percelen – normaal gesproken 15 tot 17 hectare – wil ik in de eerste ronde twee keer weiden. Op ongeveer een kwart van deze oppervlakte komt de kunstmest er pas na de eerste begrazing op. Zodat ik de koeien, zodra het kan, er ook à la minute op kan laten weiden.

Tweede helft mei op etgroen

Afhankelijk van bodemtemperatuur, draagkracht en organische stof in de bodem voer ik op de overige weidepercelen de eerste bemesting wel voor het eerste beweiden uit. Hier komt alleen kunstmest op. Ik streef er namelijk naar niet op land te laten weiden waar organische mest op is gekomen. Ik probeer zo uit te komen dat ik na twee ronden weiden in de tweede helft mei op etgroen kan gaan weiden.

Plan en praktijk verschillen

Maximaal rendement uit weiden betekent meten, plannen, doen, evalueren en op basis daarvan plannen bijstellen. Omdat de praktijk bij beweiden door verschillende factoren meestal net iets anders uitpakt dan het plan. Vorig jaar gingen mijn koeien op 10 april naar buiten, in 2014 was dat op 10 maart. Het is momenteel nog dusdanig nat dat ik niet verwacht dat de koeien deze week al naar buiten gaan. Toch, als het een beetje droger en warmer wordt, sluit ik volgende week zeker niet uit.


0 reacties

Jolle de Haan heeft zijn eerste Farmwalk er alweer op zitten
dinsdag, 8 maart, 2016

Mijn eerste Farmwalk van dit weideseizoen zit er weer op. Er is op sommige percelen veel gras aanwezig, maar de kleur is er helemaal af.

In januari was het groener dan nu en dat heeft waarschijnlijk te maken met een tekort aan voedingsstoffen. Die komen, zeker nu het de afgelopen week zo koud was, niet beschikbaar.

Ik kies ervoor om maximaal melk uit eigen voer te produceren. De koeien zo veel mogelijk weidegang geven is dan ook het streven. Ik heb namelijk nog nooit gras beter zien worden van een inkuilproces.

De oppervlakte die ik voor beweiding inplan, is afhankelijk van het moment waarop de koeien naar buiten kunnen. Dit moment is op mijn bedrijf vooral afhankelijk van de draagkracht van de bodem. Verder zijn behalve de weersverwachting natuurlijk de grasvoorraad en de verwachte grasgroei van invloed.

Beweidingsplan

De percelen met een uitgestelde maaidatum vallen af voor beweiding. Daar komt ruige mest op. Vervolgens gebruik ik de grootste percelen zo veel mogelijk voor het maaien. Hierop kan ik efficiënt met de sleepslang bemesten. Blijven over de kleinere percelen, die goed draagkrachtig zijn. Deze percelen – normaal gesproken 15 tot 17 hectare – wil ik in de eerste ronde twee keer weiden. Op ongeveer een kwart van deze oppervlakte komt de kunstmest er pas na de eerste begrazing op. Zodat ik de koeien, zodra het kan, er ook à la minute op kan laten weiden.

Tweede helft mei op etgroen

Afhankelijk van bodemtemperatuur, draagkracht en organische stof in de bodem voer ik op de overige weidepercelen de eerste bemesting wel voor het eerste beweiden uit. Hier komt alleen kunstmest op. Ik streef er namelijk naar niet op land te laten weiden waar organische mest op is gekomen. Ik probeer zo uit te komen dat ik na twee ronden weiden in de tweede helft mei op etgroen kan gaan weiden.

Plan en praktijk verschillen

Maximaal rendement uit weiden betekent meten, plannen, doen, evalueren en op basis daarvan plannen bijstellen. Omdat de praktijk bij beweiden door verschillende factoren meestal net iets anders uitpakt dan het plan. Vorig jaar gingen mijn koeien op 10 april naar buiten, in 2014 was dat op 10 maart. Het is momenteel nog dusdanig nat dat ik niet verwacht dat de koeien deze week al naar buiten gaan. Toch, als het een beetje droger en warmer wordt, sluit ik volgende week zeker niet uit.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.