Herintredende weider start in mei op trainingsveld


donderdag, 16 maart, 2017

De melkprijsverwachting van FrieslandCampina voor 2017 is dusdanig goed dat ik als herintredende weider geen risico’s neem bij het opnieuw leren weiden van mijn koeien.

Mijn enthousiasme om in combinatie met twee robots na een paar jaar van opstallen meteen volop te gaan weiden, heeft ons bedrijf vorig jaar te veel melkproductie gekost. Dit jaar ga ik het stap voor stap doen.

De eerste snede gaan we volledig maaien. Pas daarna komen de koeien weer buiten, althans een deel daarvan. We melken zo’n honderd koeien. De hoogproductieve koeien - dat is ongeveer de helft - blijven binnen. De laagproductieve - dat zijn de koeien die ik 150 tot 200 dagen heb gemolken - gaan dan naar buiten. Deze groep start op het trainingsveld. Dit is een perceel van een halve hectare op de terp, feitelijk meer uitloop dan weide.

Opname 6 kilo drogestof per dag

Ik heb het zo georganiseerd dat de koeien ’s morgens na het melken via een selectiepoort naar het trainingsveld worden gestuurd. Daar leren ze grazen en moeten ze vertrouwd raken met schrikdraad. Als dat na een paar dagen goed loopt, mogen ze de terp af. Daar ligt in totaal 35 hectare aan grasrijke huiskavel. Ik hoop dat de koeien daar het echte weiden weer oppakken. Het streven is dagelijks zes uur weidegang en een opname van zo’n 6 kilo drogestof aan gras per koe per dag.

Omdat elke hoogproductieve koe na 150 tot 200 dagen in de laagproductieve koppel terecht komt, betekent het dat al mijn koeien dit jaar uiteindelijk een periode gaan weiden. Ik blijf dit jaar echter een veehouder met deeltijdweidegang, omdat ik niet de 120 dagen maal zes uur voor elke koe haal.

15.000 euro weidepremie

De droge koeien en de pinken starten meteen na de laagproductieve op het trainingsveld en gaan daarna naar de uiterwaarden, waar ze ook kennis zullen maken met sloten. De pinken wil ik daar klaarstomen voor volledige weidegang in 2018, mits het weiden dit jaar goed gaat lopen. Toch wil ik wel heel graag toe naar volledige weidegang. Bij een weidepremie van 1,5 cent praat je voor ons bedrijf toch over bijna 15.000 euro aan extra inkomsten.


0 reacties

donderdag, 16 maart, 2017

De melkprijsverwachting van FrieslandCampina voor 2017 is dusdanig goed dat ik als herintredende weider geen risico’s neem bij het opnieuw leren weiden van mijn koeien.

Mijn enthousiasme om in combinatie met twee robots na een paar jaar van opstallen meteen volop te gaan weiden, heeft ons bedrijf vorig jaar te veel melkproductie gekost. Dit jaar ga ik het stap voor stap doen.

De eerste snede gaan we volledig maaien. Pas daarna komen de koeien weer buiten, althans een deel daarvan. We melken zo’n honderd koeien. De hoogproductieve koeien - dat is ongeveer de helft - blijven binnen. De laagproductieve - dat zijn de koeien die ik 150 tot 200 dagen heb gemolken - gaan dan naar buiten. Deze groep start op het trainingsveld. Dit is een perceel van een halve hectare op de terp, feitelijk meer uitloop dan weide.

Opname 6 kilo drogestof per dag

Ik heb het zo georganiseerd dat de koeien ’s morgens na het melken via een selectiepoort naar het trainingsveld worden gestuurd. Daar leren ze grazen en moeten ze vertrouwd raken met schrikdraad. Als dat na een paar dagen goed loopt, mogen ze de terp af. Daar ligt in totaal 35 hectare aan grasrijke huiskavel. Ik hoop dat de koeien daar het echte weiden weer oppakken. Het streven is dagelijks zes uur weidegang en een opname van zo’n 6 kilo drogestof aan gras per koe per dag.

Omdat elke hoogproductieve koe na 150 tot 200 dagen in de laagproductieve koppel terecht komt, betekent het dat al mijn koeien dit jaar uiteindelijk een periode gaan weiden. Ik blijf dit jaar echter een veehouder met deeltijdweidegang, omdat ik niet de 120 dagen maal zes uur voor elke koe haal.

15.000 euro weidepremie

De droge koeien en de pinken starten meteen na de laagproductieve op het trainingsveld en gaan daarna naar de uiterwaarden, waar ze ook kennis zullen maken met sloten. De pinken wil ik daar klaarstomen voor volledige weidegang in 2018, mits het weiden dit jaar goed gaat lopen. Toch wil ik wel heel graag toe naar volledige weidegang. Bij een weidepremie van 1,5 cent praat je voor ons bedrijf toch over bijna 15.000 euro aan extra inkomsten.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.