donderdag, 31 maart, 2016 Het was de afgelopen weken behoorlijk druk met cameraploegen in Katlijk. Eerst kwam Veeteelt onze eerste dronevlucht filmen en vlot daarna stonden ook de regionale omroep en RTL Z op de stoep. De publicatie in VeeteeltGRAS en de film op de site van Veeteelt hebben blijkbaar wel impact gehad. Veeteelt benaderde het onderwerp vooral vanuit de melkveehouder: wat kan die aan zo’n nieuwe techniek hebben? De regionale omroep richt zich duidelijk meer tot de burger en RTL Z zoemde vooral in op het inzetten van nieuwe technieken in de land- en tuinbouw. Ik vond het erg leuk om te ervaren hoe zulke items worden gemaakt en wat er dan uiteindelijk overblijft op film. Vallen en opstaanOndertussen hoop je dan dat het voorjaar wordt en het gras mooi begint te groeien. Helaas. Vooralsnog is het een grasvoorjaar van vallen en opstaan: op een dag mooi weer volgt meteen weer een halve dag regen. Anderhalve week geleden zijn we begonnen met bemesten, maar we zijn er uitgeregend. Van de 48 hectare grasland hebben we er nog maar 25 bemest. Dat is een verschil met vorig jaar, toen half maart alles er al op lag. Een dezer dagen heb ik een gesprek met Leo Tjoonk van Agrifirm. Dan gaan we de met de drone gemeten kleurenkaarten van mijn percelen analyseren. De kaart toont zeven verschillende kleuren, die tot op 12 vierkante meter nauwkeurig iets zeggen over de hoeveelheid gras die er staat. Uiteindelijk leidt de analyse tot een serie taakkaarten. Die gaan in de gps-boordcomputer van loonbedrijf De Samenwerking in Elsloo, zodat over een dag of tien mijn percelen zeer plaatsspecifiek van kunstmest kunnen worden voorzien. Daarmee bespaar ik niet alleen kunstmest, maar verwacht ik ook een egalere grasopbrengst van de percelen te halen. Plaatsspecifiek bekalkenDe Veriscan heeft vorige week bodemscans gemaakt. Die moeten nog worden gekalibreerd door Eurofins Agro. Over een aantal weken heb ik dan zeer perceelsspecifieke informatie over pH-waardes, organischestofgehaltes, geleidbaarheid, ontwatering en verdichting. Op basis van die informatie kan ik de rest van het jaar niet alleen nog gerichter bemesten, maar op bepaalde perceelsdelen wellicht ook structuurverbetering toepassen. Verder ga ik op basis van deze informatie de kalk met plaatsbepaling strooien. Kortom, door per 12 vierkante meter graslandperceel zoveel mogelijk informatie te verzamelen en te combineren krijg ik de conditie van mijn percelen steeds beter in beeld. Na een paar jaar hoop ik dan aanzienlijk meer grip op mijn bemestingsregime en graslandopbrengst te hebben dan nu. Maar iets wat ik nooit in de hand zal krijgen is het weer.
0 reacties
|
Grip op gras, maar niet op het weer
![]() |
Het was de afgelopen weken behoorlijk druk met cameraploegen in Katlijk. Eerst kwam Veeteelt onze eerste dronevlucht filmen en vlot daarna stonden ook de regionale omroep en RTL Z op de stoep. De publicatie in VeeteeltGRAS en de film op de site van Veeteelt hebben blijkbaar wel impact gehad.
Veeteelt benaderde het onderwerp vooral vanuit de melkveehouder: wat kan die aan zo’n nieuwe techniek hebben? De regionale omroep richt zich duidelijk meer tot de burger en RTL Z zoemde vooral in op het inzetten van nieuwe technieken in de land- en tuinbouw. Ik vond het erg leuk om te ervaren hoe zulke items worden gemaakt en wat er dan uiteindelijk overblijft op film.
Vallen en opstaan
Ondertussen hoop je dan dat het voorjaar wordt en het gras mooi begint te groeien. Helaas. Vooralsnog is het een grasvoorjaar van vallen en opstaan: op een dag mooi weer volgt meteen weer een halve dag regen. Anderhalve week geleden zijn we begonnen met bemesten, maar we zijn er uitgeregend. Van de 48 hectare grasland hebben we er nog maar 25 bemest. Dat is een verschil met vorig jaar, toen half maart alles er al op lag.
Een dezer dagen heb ik een gesprek met Leo Tjoonk van Agrifirm. Dan gaan we de met de drone gemeten kleurenkaarten van mijn percelen analyseren. De kaart toont zeven verschillende kleuren, die tot op 12 vierkante meter nauwkeurig iets zeggen over de hoeveelheid gras die er staat. Uiteindelijk leidt de analyse tot een serie taakkaarten. Die gaan in de gps-boordcomputer van loonbedrijf De Samenwerking in Elsloo, zodat over een dag of tien mijn percelen zeer plaatsspecifiek van kunstmest kunnen worden voorzien. Daarmee bespaar ik niet alleen kunstmest, maar verwacht ik ook een egalere grasopbrengst van de percelen te halen.
Plaatsspecifiek bekalken
De Veriscan heeft vorige week bodemscans gemaakt. Die moeten nog worden gekalibreerd door Eurofins Agro. Over een aantal weken heb ik dan zeer perceelsspecifieke informatie over pH-waardes, organischestofgehaltes, geleidbaarheid, ontwatering en verdichting. Op basis van die informatie kan ik de rest van het jaar niet alleen nog gerichter bemesten, maar op bepaalde perceelsdelen wellicht ook structuurverbetering toepassen. Verder ga ik op basis van deze informatie de kalk met plaatsbepaling strooien.
Kortom, door per 12 vierkante meter graslandperceel zoveel mogelijk informatie te verzamelen en te combineren krijg ik de conditie van mijn percelen steeds beter in beeld. Na een paar jaar hoop ik dan aanzienlijk meer grip op mijn bemestingsregime en graslandopbrengst te hebben dan nu. Maar iets wat ik nooit in de hand zal krijgen is het weer.
REAGEER