Droogte jaagt koeien tijdelijk de wei uit


Deze week gaan de koeien wel weer opnieuw naar buiten
dinsdag, 25 juli, 2017

Vorige week heb ik 32 hectare derde snede grasland ingekuild. Ik schat een opbrengst van zo’n 2000 kilo droge stof. Dat houdt niet over, als je bedenkt dat de tweede snede zeven weken geleden was. Normaal maai ik eerder, maar er moet wel voldoende gras staan. En dat stond er niet. Het is duidelijk dat de droogte haar sporen achterlaat.

Die droogte, die ons lange tijd parten speelde, is ook de reden dat ik nu ook mijn laagproductieve koeien sinds een week op stal houd. Er staat gewoon te weinig gras, ik kon niet op tijd nieuwe percelen aanbieden en dat lieten de koeien merken ook.

Niet aanmodderen

Van vorig jaar heb ik geleerd dat je dan niet te lang krampachtig moet blijven aanmodderen, maar snel moet schakelen om de koeien goed aan de melk te houden. Daar moet ik het toch mee verdienen. Daarom heb ik ze naar binnen gehaald, waar ze een volledig winterrantsoen krijgen.

Fris etgroen

Ze blijven niet op stal hoor. Deze week gaan de koeien naar buiten. Dan komen ze op fris etgroen, dat na de oogst alweer een dag of vijf heeft kunnen groeien. Bij volledige weidegang zou dat te vroeg zijn. Het gaat bij mij dit jaar echter niet om de kilo’s, maar om deeltijdweidegang, om de koeien wegwijs te maken in het beweiden.

Volop gras

Ik verwacht volop gras de komende weken. Er zitten nog voldoende mineralen en power in de grond en het lijkt erop dat er voorlopig geen droogte komt. Ondanks dat ik dit jaar minder gras van het land haal, hoef ik me – net als veel collega’s – om mijn ruwvoerpositie geen zorgen te maken. Ik heb nog kuil over van vorig jaar en er loopt door het gve-reductieplan iets minder vee. En ik denk dat er dit jaar nog wel twee snedes van het land komen. De vijfde snede heb ik waarschijnlijk niet nodig. Ik overweeg dan ook om – als de kostprijs niet te hoog wordt – van dat eiwitrijke gras grasbrok te maken.


0 reacties

Deze week gaan de koeien wel weer opnieuw naar buiten
dinsdag, 25 juli, 2017

Vorige week heb ik 32 hectare derde snede grasland ingekuild. Ik schat een opbrengst van zo’n 2000 kilo droge stof. Dat houdt niet over, als je bedenkt dat de tweede snede zeven weken geleden was. Normaal maai ik eerder, maar er moet wel voldoende gras staan. En dat stond er niet. Het is duidelijk dat de droogte haar sporen achterlaat.

Die droogte, die ons lange tijd parten speelde, is ook de reden dat ik nu ook mijn laagproductieve koeien sinds een week op stal houd. Er staat gewoon te weinig gras, ik kon niet op tijd nieuwe percelen aanbieden en dat lieten de koeien merken ook.

Niet aanmodderen

Van vorig jaar heb ik geleerd dat je dan niet te lang krampachtig moet blijven aanmodderen, maar snel moet schakelen om de koeien goed aan de melk te houden. Daar moet ik het toch mee verdienen. Daarom heb ik ze naar binnen gehaald, waar ze een volledig winterrantsoen krijgen.

Fris etgroen

Ze blijven niet op stal hoor. Deze week gaan de koeien naar buiten. Dan komen ze op fris etgroen, dat na de oogst alweer een dag of vijf heeft kunnen groeien. Bij volledige weidegang zou dat te vroeg zijn. Het gaat bij mij dit jaar echter niet om de kilo’s, maar om deeltijdweidegang, om de koeien wegwijs te maken in het beweiden.

Volop gras

Ik verwacht volop gras de komende weken. Er zitten nog voldoende mineralen en power in de grond en het lijkt erop dat er voorlopig geen droogte komt. Ondanks dat ik dit jaar minder gras van het land haal, hoef ik me – net als veel collega’s – om mijn ruwvoerpositie geen zorgen te maken. Ik heb nog kuil over van vorig jaar en er loopt door het gve-reductieplan iets minder vee. En ik denk dat er dit jaar nog wel twee snedes van het land komen. De vijfde snede heb ik waarschijnlijk niet nodig. Ik overweeg dan ook om – als de kostprijs niet te hoog wordt – van dat eiwitrijke gras grasbrok te maken.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.