vrijdag, 8 september, 2017 In de media zijn veel negatieve berichten over de agrarische sector. Vooral op sociale media worden boeren neergezet als milieucriminelen die dieren mishandelen en er alleen maar op uit zijn om rijk te worden. Als je dit neemt als barometer voor de waardering van de boer, dan komen we er niet goed vanaf. Echter, het ministerie van Economische Zaken kwam recent met een bericht dat de waardering voor boeren helemaal niet zo slecht is. Driekwart van de bevolking is ronduit positief en slechts drie procent is negatief. Een kleine groep laat ons denken dat een grote meerderheid negatief is over de agrarische sector. Vakmanschap stimulerenMet de KringloopWijzer lijkt dezelfde trend te worden gezet. In de media uit een minderheid van de veehouders zich erg negatief over de KringloopWijzer. Dat is jammer, want een zo goed als gesloten kringloop is het antwoord op het milieuvraagstuk. Het instrument hiervoor is de KringloopWijzer, die cijfermatig aangeeft hoe duurzaam veehouders omgaan met stikstof, fosfaat en koolstof. Doordat overschotten in de kringloop aantoonbaar worden, wordt het vakmanschap van de veehouder gestimuleerd. Van generiek naar specifiekDe melkveesector is heel divers. Bedrijven verschillen in opzet en uitvoering. Het beleid met generieke bemestingsnormen doet hier geen recht aan. Dit generieke beleid zorgt ervoor dat op een enkele plaats alsnog een overschot aan mineralen terecht kan komen zonder dat die benut worden. Maar er zijn ook percelen die tekortkomen aan mineralen, omdat de gewasonttrekking er hoger is. In de toekomst zal de KringloopWijzer het instrument kunnen zijn waarmee bemestingsnormen bedrijfsspecifiek kunnen worden gemaakt, zoals in de pilots BEP, BEN en BES. Bewijs voor technische duurzaamheidLaten we hopen dat de KringloopWijzer niet op dezelfde manier gaat eindigen als Minas, het mineralenaangiftesysteem van twintig jaar geleden. Door Minas werden grote milieuwinsten gemaakt, maar het kon niet rekenen op een volledig draagvlak in de sector. Het afwijzen van de KringloopWijzer zal wederom een gemiste kans zijn als bewijs voor technische duurzaamheid.
0 reacties
|
De afwijzende minderheid
In de media zijn veel negatieve berichten over de agrarische sector. Vooral op sociale media worden boeren neergezet als milieucriminelen die dieren mishandelen en er alleen maar op uit zijn om rijk te worden. Als je dit neemt als barometer voor de waardering van de boer, dan komen we er niet goed vanaf.
Echter, het ministerie van Economische Zaken kwam recent met een bericht dat de waardering voor boeren helemaal niet zo slecht is. Driekwart van de bevolking is ronduit positief en slechts drie procent is negatief. Een kleine groep laat ons denken dat een grote meerderheid negatief is over de agrarische sector.
Vakmanschap stimuleren
Met de KringloopWijzer lijkt dezelfde trend te worden gezet. In de media uit een minderheid van de veehouders zich erg negatief over de KringloopWijzer. Dat is jammer, want een zo goed als gesloten kringloop is het antwoord op het milieuvraagstuk. Het instrument hiervoor is de KringloopWijzer, die cijfermatig aangeeft hoe duurzaam veehouders omgaan met stikstof, fosfaat en koolstof. Doordat overschotten in de kringloop aantoonbaar worden, wordt het vakmanschap van de veehouder gestimuleerd.
Van generiek naar specifiek
De melkveesector is heel divers. Bedrijven verschillen in opzet en uitvoering. Het beleid met generieke bemestingsnormen doet hier geen recht aan. Dit generieke beleid zorgt ervoor dat op een enkele plaats alsnog een overschot aan mineralen terecht kan komen zonder dat die benut worden. Maar er zijn ook percelen die tekortkomen aan mineralen, omdat de gewasonttrekking er hoger is. In de toekomst zal de KringloopWijzer het instrument kunnen zijn waarmee bemestingsnormen bedrijfsspecifiek kunnen worden gemaakt, zoals in de pilots BEP, BEN en BES.
Bewijs voor technische duurzaamheid
Laten we hopen dat de KringloopWijzer niet op dezelfde manier gaat eindigen als Minas, het mineralenaangiftesysteem van twintig jaar geleden. Door Minas werden grote milieuwinsten gemaakt, maar het kon niet rekenen op een volledig draagvlak in de sector. Het afwijzen van de KringloopWijzer zal wederom een gemiste kans zijn als bewijs voor technische duurzaamheid.
REAGEER