Voeding

Achtjarige BSE-koe kreeg ziekte niet via voer

Voer is niet de oorzaak van de BSE-koe die deze week is ontdekt
Voer is niet de oorzaak van de BSE-koe die deze week is ontdekt

De achtjarige koe waarbij deze week BSE is vastgesteld, heeft de ziekte niet opgelopen via voer.

Volgens Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), die een hersenmonster van het dier onderzocht, betreft het de atypische variant, ook wel ‘ouderdoms-BSE’ genoemd.

Deze variant kan volgens wetenschappers spontaan ontstaan en komt veel minder vaak voor dan de typische variant van BSE. Van de 88 BSE-gevallen die er sinds 1997 in Nederland zijn geconstateerd, waren er 4 atypische varianten.

Dertien dieren geruimd

Als gevolg van de ontdekking van BSE in een koe die werd afgevoerd naar Rendac, zit het bedrijf waarop de koe gehouden werd, op slot. In totaal worden er dertien bedrijfsgenoten en familieleden van de koe geruimd en onderzocht op BSE. Het gaat onder meer om directe nakomelingen jonger dan twee jaar en om dieren die twaalf maanden voor of twaalf maanden na het dier geboren zijn op het bedrijf. Ook gaat het om dieren die in het eerste levensjaar op hetzelfde bedrijf zijn gehouden en hoogstwaarschijnlijk hetzelfde voer hebben gekregen.

Uit de zoektocht naar deze dieren via het I&R-systeem is naar voren gekomen dat er ook nog een dier op een ander bedrijf loopt. Ook zij zal worden geëuthanaseerd en onderzocht.

Door de maatregelen komen er volgens landbouwminister Adema geen dieren met een mogelijk risico op BSE in de voedselketen terecht.