Voeding

ABZ De Samenwerking en De Valk Wekerom breiden samenwerking uit

Door de samenwerking voorkomen de veevoedercoöperaties dubbel werk, werken ze efficiënter en blijven kosten beheersbaar
Door de samenwerking voorkomen de veevoedercoöperaties dubbel werk, werken ze efficiënter en blijven kosten beheersbaar

Vanaf 1 februari 2023 gaan ABZ De Samenwerking en De Valk Wekerom een intensievere samenwerking aan. De twee veevoedercoöperaties spelen daarmee in op de ontwikkelingen van de Nederlandse veehouderij.

Omdat het aantal dieren onder discussie staat bij de Nederlandse overheid houdt ABZ De Samenwerking rekening met een lichte krimp. ‘Een intensievere samenwerking is het antwoord om op deze krimp in te spelen’, stelt Marcel Roordink – directeur van ABZ De Samenwerking. ‘Door samen te werken kunnen we dubbel werk voorkomen, efficiënter werken en kosten blijven beheersen.’ De twee veevoedercoöperaties produceren zo’n 350.000 ton melkveevoer.

Inspelen op vraag naar concepten

Een andere reden voor de samenwerking is de toenemende vraag naar concepten van melkafnemers. ‘De vraag van afnemers naar concepten op gebieden als duurzaamheid, kwaliteit en regionaliteit groeit, waardoor ledenveehouders een keuze maken in een specifieke bedrijfsvoering die bij hen past. Als voerindustrie willen we daar graag op inspelen en bij helpen. Zo kunnen we met ons voer onder meer helpen met duurzaamheidskenmerken en de carbon footprint’, legt Roordink uit. Ook vertelt hij dat er meer fabrieken nodig zijn om al deze verschillende voeders gescheiden van elkaar te produceren.

 

Assortimenten samenvoegen

De twee veevoedercoöperaties werkten al samen op het gebied van productie uitwisseling – ze gebruikten elkaars fabrieken. Met de intensievere samenwerking breidt de samenwerking uit naar inkoop, kwaliteit, nutritie en managementondersteuning. Beide fabrikanten gebruiken nu nog hun eigen recepten en hebben een eigen assortiment. Roordink: ‘Door de nieuwe samenwerking kunnen we assortimenten gaan samenvoegen en opstarten.’

De kans dat de twee veevoederfabrikanten gaan fuseren is reëel, al zal dat niet op de korte termijn zijn. ‘Het eerste jaar gebruiken we om deze samenwerking in te richten. Daarna is het tijd om de samenwerking te ervaren. De stap daarna zou een fusieonderzoek kunnen zijn’, licht Roordink toe. ‘Zorgvuldigheid gaat voor snelheid.’ Roordink geeft ook aan dat externe factoren het proces beïnvloeden. Een ding is zeker: de samenwerking is niet vrijblijvend.

Nederlandse markt bedienen

Door de nieuwe samenwerking zijn ABZ De Samenwerking en De Valk Wekerom stevig vertegenwoordigd. ‘De ambitie om te internationaliseren hebben we niet. We zijn echt gericht op de Nederlandse markt. Die is groot genoeg’, aldus Roordink.