Vleesproductie

Kweekvlees lijkt veel slechter voor klimaat dan rundvlees

Het productieproces van de gezuiverde groeimedia voor kweekvlees kost veel energie
Het productieproces van de gezuiverde groeimedia voor kweekvlees kost veel energie

De huidige productiemethode voor kweekvlees heeft een 4 tot wel 25 keer grotere koolstofvoetafdruk dan de productie van rundvlees op de boerderij.

Tot deze conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Californië in een voorpublicatie van een wetenschappelijk artikel. Dit artikel is overigens nog niet beoordeeld door collega-wetenschappers. De onderzoekers vergeleken in een levensduurcyclusanalyse de productie van kweekvlees met die van rundvlees. Daarbij keken ze onder andere naar de benodigde energie en de uitstoot van broeikasgassen in alle fasen van de productiecyclus.

Productie groeimedia energieverslindend

Kweekvlees wordt tot nu toe geproduceerd op basis van gezuiverde groeimedia die vergelijkbaar zijn met de media die worden gebruikt om farmaceutische producten te maken. Het productieproces van deze media vraagt veel grondstoffen en energie. Daardoor is volgens berekeningen van de onderzoekers de koolstofvoetafdruk van de productie van een kg kweekvlees vier tot wel 25 keer groter dan de koolstofvoetafdruk van de productie van rundvlees. Het gebruik van groeimedia van farmaceutische kwaliteit maakt de productie van kweekvlees bovendien erg duur.

Nieuwe kweekmethode noodzakelijk

‘Als kweekvlees op de huidige manier geproduceerd blijft worden, zal het slechter zijn voor het klimaat dan de conventionele rundvleesproductie’, stellen de onderzoekers. Ze merken hierbij op dat er theoretisch kweekmethoden denkbaar zijn die veel minder grondstoffen en energie vragen. Daarmee zou de koolstofvoetafdruk van kweekvlees sterk dalen en tussen de 80 procent lager en 26 procent hoger dan conventioneel rundvlees uit kunnen komen.

Geen toekomst voor huidige kweekmethode

De wetenschappers geven echter ook aan dat het ontwikkelen van meer klimaatvriendelijke kweekmethoden technisch een grote uitdaging is. Daarbij is het lang niet zeker dat dit zal lukken. Slaagt de ontwikkeling van nieuwe energiezuiniger kweekmethoden niet, dan heeft kunstmatig kweken van vlees volgens hen zowel ecologisch als economisch geen toekomst.