Gras

Video: Meer vers gras in de koeien met Lely Exos naast weidegang

De Lely Exos brengt volledig autonoom vers gras van het land naar de koeien
De Lely Exos brengt volledig autonoom vers gras van het land naar de koeien

De familie Van Adrichem uit Melissant voert de koeien vers gras met de autonome groenvoerder Exos van Lely. Ze combineren dit met weidegang.

Vier groeiseizoenen ervaring hebben de broers Peter en Maarten van Adrichem en hun ouders Koos en Simone van Adrichem nu met het voeren van vers gras met behulp van de Lely Exos. Daarnaast krijgen de melkkoeien twee keer dag een aantal uren weidegang.

Besparen op eiwitrijk krachtvoer

De veehouders hebben hun koeien altijd geweid, maar voerden in het weideseizoen een flinke portie graskuil bij. Toen ze door Lely benaderd werden om een autonoom werkende groenvoerder te testen, leek hen dat een mooie kans om te experimenteren met het voeren van vers gras op stal. ‘Sinds we werken met de Exos krijgen we veel meer vers gras in de koeien. We kuilen minder in en halen meer eiwit van eigen land. Daarmee besparen we fors op de aankoop van eiwitrijk krachtvoer’, vertelt Peter van Adrichem.

Reportage in VeeteeltGRAS

VeeteeltGRAS maakte een video op het bedrijf van de familie Van Adrichem waarin te zien is hoe de Lely Exos gras uit het land haalt en voor de koeien brengt. Peter van Adrichem geeft bij de beelden een toelichting. Een reportage over de ervaringen met de Lely Exos is te lezen in de nieuwste uitgaven van VeeteeltGRAS die deze week verschijnt.