Versgrasupdate

Versgrasupdate: Stikstofschat in de bodem wacht op neerslag

Waar het kon, was de beweiding vooral ’s nachts
Waar het kon, was de beweiding vooral ’s nachts

Droogte blijft deze week van grote invloed op grasgroei- en kwaliteit. Qua weidegang is er in vrijwel heel Nederland weinig te halen. De vraag is dan ook: wanneer komt de groei er weer in? 

Dat stelt Dick van den Hengel, manager product en innovatie bij Voergroep Zuid, bij het analyseren van de versgrasdata van deze week. ‘De kwaliteit loopt ook deze week terug. Over het algemeen is de voederwaarde niet hoog, al zie je in de versgrasdata bij sommige monsters een toename in ruw eiwit’, aldus Van den Hengel. 

Schat aan stikstof in de bodem

Die toename verklaart hij door beregenen, of toch dankzij dat ene buitje dat gevallen is. ‘Op bepaalde plaatsen is daardoor weer wat stikstof in de bodem gemineraliseerd, wat de opname van stikstof geholpen heeft. Maar op de meeste plekken zit er nog een schat aan stikstof in de bodem, die wacht op water.’ 

Wanneer die neerslag komt, is natuurlijk de vraag. ‘Zoals het nu lijkt, wordt er niet veel neerslag voorspeld voor de komende weken. September is vaak koeler dan augustus, maar qua neerslag niet echt een groot verschil. Ik vermoed dat we nog even geduld moeten hebben’, vertelt Van den Hengel. 

Herstelwerkzaamheden

Gezien de bodemvoorraad zou met wat regen de stikstofmineralisatie weer grasgroei moeten opleveren. ‘De vraag is dan hoe de grasmat eruit gaat zien. Was de bodem veerkrachtig genoeg om met de droogte om te gaan, of zijn er graswortels afgestorven? In dat geval komen we in de herstelwerkzaamheden terecht en kan doorzaaien of zelfs herinzaaien nodig zijn, zodat er volgend jaar weer een mooie grasmat ligt.’