Versgrasupdate

Versgrasupdate: kwaliteit oktobergras blijft opvallend goed

Weidende koeien moeten nu meer moeite doen om voldoende kilo’s droge stof op te nemen
Weidende koeien moeten nu meer moeite doen om voldoende kilo’s droge stof op te nemen

De kwaliteit van het gras in de wei blijft voor de tweede helft van oktober nog erg goed, constateert Martijn Verhagen, rundveespecialist bij Voergroep Zuid op basis van de versgrasanalyses van deze week.

De verteringscoëfficiënt van het gras is in de afgelopen week mooi op peil gebleven en het eiwitgehalte zelfs nog wat gestegen. ‘Met rond de 260 gram ruw eiwit per kg ds staat er in theorie nog voldoende eiwit in het land voor een goede melkproductie’, stelt Verhagen vast. ‘De kunst is om de koeien dit eiwit te laten opnemen en benutten.’

Opname kost meer moeite

‘Als gevolg van kortere dagen met minder zonuren en wat warmere nachten is het suikergehalte deze week iets teruggelopen. Dit maakt het gras minder smakelijk. Ook het percentage droge stof daalde, wat betekent dat weidende koeien meer moeite moeten doen om de grasopname op peil te houden’, legt Verhagen uit. Om voldoende kilo’s drogestof in de koeien te krijgen adviseert de rundveespecialist om nu dagelijks een vers perceel aan te bieden en waar mogelijk de oppervlakte van percelen te vergroten. ‘Daarmee beperk je ook vertrapping van de zode op nattere dagen', vult hij aan.

Trage mais naast bladrijk herfstgras

De energiewaarde van het gras liep deze week wat terug maar met waarden van ruim boven de 950 VEM is deze gemiddeld genomen hoog voor eind oktober. Op bedrijven waar de koeien nog volop gras uit de wei halen volstaat volgens Verhagen mais als bijvoeding van ruwvoer om de melkproductie op peil te houden. ‘De mais van dit jaar is over het algemeen wat droger en trager verteerbaar dan gemiddeld. Dat is een heel goede aanvulling op het huidige bladrijke en daardoor snel verteerbare herfstgras’, aldus de rundveespecialist.

Na maaien nu minimaal schudden

In het zuiden van Nederland, het werkgebied van Verhagen, is er in de afgelopen week nog veel gras ingekuild. Op percelen die al eerder zijn gemaaid ziet de rundveespecialist een behoorlijke hergroei. Het is volgens hem nu zaak om dit etgroen via weidegang of stalvoeren zo veel mogelijk vers in de koeien te krijgen voor de hoogste eiwitbenutting. ‘Veehouders die nu nog moeten inkuilen adviseer ik om minimaal te schudden. Echt droog krijg je het gewas nu toch niet meer en iedere bewerking levert in deze tijd van het jaar meer vervuiling met grond op’, aldus Verhagen.

Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 42
Tabel 1 – Bodemtemperatuur, grasgroei en graskwaliteit week 42

Naast regio verschillen in neerslag en temperatuur worden cijfers nu voor een belangrijk deel bepaalt door het management: waar nog gras staat is er groei. Waar gras kort is, is de groei er uit. Omdat er nog maar weinig bedrijven per regio meten heeft dit laatste groot effect op de cijfers.

Bronnen: ABZ Diervoeding, Agrifirm (Grasmonitor), CAV Den Ham, De Heus (kijkopgras.nl), De Samenwerking (Weidewijzer), Schothorst Feed Research, ForFarmers (VersGrasMonitor), AgruniekRijnvallei, Voergroep Zuid, Eurofins AgroGrip op GrasGroeikracht, KTC Zegveld, Aeres Hogeschool, LNV-programma Integraal Aanpakken en Wageningen Livestock Research

Data biologische bedrijven met ** afkomstig van De Heus (kijkopgras.nl). Data van biologische bedrijven zonder ** afkomstig van LNV-programma Integraal aanpakken.

*  =  > 1700 kg ds/ha