Versgrasupdate

Grasdata uit zes regio’s voor wekelijkse versgrasupdate

De regio-indeling die wordt gebruik voor de versgrasupdate
De regio-indeling die wordt gebruik voor de versgrasupdate

De versgrasdata die de basis vormen voor de wekelijkse versgrasupdate worden sinds dit jaar weergegeven in zes regio’s.

Deze week verscheen alweer de derde versgrasupdate van groeiseizoen 2023. De veel geraadpleegde versgrasupdate verschijnt elke donderdag op de website van Veeteelt. De tientallen versgrasmonsters die daarvoor aan de basis liggen, zijn afkomstig uit alle windstreken van Nederland.

Elke maandag grasmonsters knippen

Veehouders, onderzoekers en voerfabrikanten knippen elke maandag volgens vaste protocollen gras en sturen dat op naar het laboratorium van Eurofins. Woensdagavond zijn daarvan de kwaliteitscijfers bekend. De verschillende grondsoorten, bemesting, geografische ligging en plaatselijke weersomstandigheden beïnvloeden de grascijfers. Daarom worden de uitslagen gebundeld en per regio gepubliceerd. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen gras van biologische bedrijven en van gangbare bedrijven.

Brede samenwerking

De grasgroeigegevens zijn afkomstig van Wageningen UR die de informatie verzamelt via het online programma Grip op gras. Dit gratis programma is een onderdeel van Farmmaps.netwaarop grastelers hun grasgroei bijhouden en voorspellingen maken om te kijken welke percelen geschikt zijn om te maaien of te weiden.

De wekelijkse versgrasupdate is daarmee te danken aan een brede samenwerking van verschillende partijen en melkveehouders.