Fotoserie

Twee gezinsinkomens uit een koppel van vijftig melkkoeien

Het bedrijf van de familie Arink is volledig zelfvoorzienend voor zowel ruwvoer als krachtvoer
Het bedrijf van de familie Arink is volledig zelfvoorzienend voor zowel ruwvoer als krachtvoer

Melkveehouder John Arink is in zijn boerenleven nooit meer dan 50 koeien gaan melken. Wel realiseerde hij binnen het bedrijf een gesloten kringloop, haalde hij de consument naar het erf en fokt hij alle stierkalveren zelf op voor de vleesproductie.

Inmiddels zijn ook zijn zoon en schoondochter toegetreden tot het bedrijf en voorziet Ekoboerderij Arink twee parttime medewerkers en twee gezinnen van een inkomen.

Vlees zelf vermarkten

Op Ekoboerderij Arink worden vijftig Fries-Hollandse koeien gemolken. Alle kalveren – ook de stiertjes – blijven op het bedrijf. De dieren die niet nodig zijn voor vervanging worden opgefokt voor de productie van vlees dat grotendeels in de eigen boerderijwinkel wordt verkocht. Daarnaast houdt de familie Arink nog drie zeugen met biggen. Ook de vleesvarkens worden via het eigen verkoopkanaal tot waarde gebracht.

Mineralenkringloop bijna gesloten

Al het voer voor de dieren komt van 30 hectare cultuurgrond en 90 hectare natuurland. Er wordt geen mest aangevoerd. Zo heeft de familie Arink de kringloop voor mineralen binnen het bedrijf bijna volledig gesloten. Wel wordt nog jaarlijks 200 ton natuurcompost aangewend om de afvoer van mineralen via melk en vlees te compenseren. De veehouders hopen deze compost in de toekomst nog te kunnen vervangen door menselijke uitwerpselen. Op een basisrantsoen van gras met een tot twee kg krachtvoer per dag realiseren de koeien een rollend jaargemiddelde van 5300 kg melk met 4,70% vet en 3,70% eiwit.

Zoektocht naar energiebesparing

Voor de komende jaren heeft de familie Arink zich tot doel gesteld om de boerderij ook voor energie zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken. Voor een deel is dat al ingevuld met zonnepanelen, maar het wordt een grote uitdaging om het directe en indirecte gebruik van fossiele brandstoffen vergaand te beperken en het onvermijdelijke deel te compenseren.

Een bedrijfsreportage over Ekoboerderij Arink is te lezen in het oktobernummer van Veeteelt. Fotograaf Mark Pasveer maakte een fraaie fotoserie op het bedrijf. Deze is hieronder te bekijken.