Stikstof

Volop aanbod van stikstofrechten voor extern salderen

Wekelijks worden stikstofrechten verhandeld voor 30 tot 50 euro per netto kilo
Wekelijks worden stikstofrechten verhandeld voor 30 tot 50 euro per netto kilo

Er is volop vraag naar en aanbod van stikstofrechten voor extern salderen. Wekelijks zijn er transacties waarbij rechten worden verhandeld voor een prijs van 30 tot 50 euro per netto kilo, afhankelijk van de locatie van het bedrijf.

Dit meldt DLV Advies.

PAS-melders wachten niet af

Het aanbod van stikstofrechten is afkomstig van stoppers of veehouders die hun stikstofruimte te gelde willen maken. Kopers zijn (industriële) bedrijven die hun natuurvergunning nog niet op orde hebben of extra uitstoot moeten compenseren. Ook worden stikstofrechten verhandeld tussen veehouders. Zo zijn er volgens DLV diverse PAS-melders die niet willen wachten op legalisering door de overheid en zelf rechtszekerheid realiseren door rechten aan te kopen.

Wekelijks transacties

Volgens Thijs Selten, vastgoedadviseur bij DLV, vinden er wekelijks transacties plaats. Hij verwacht dat de aangekondigde opkoopregelingen van de overheid hier weinig verandering in zullen brengen. ‘De stikstof die hiermee wordt opgekocht zal deels terechtkomen in de landelijke stikstofbank en door de overheid worden ingezet om PAS-melders te legaliseren en woningbouwprojecten mogelijk te maken’, aldus de adviseur.

Extra aanbod verwacht

Selten verwacht zelfs een toename van het aanbod van stikstof na openstelling van de opkoopregelingen. ‘Veehouders die al plannen hadden om te stoppen maar bij deze opkoopregelingen buiten de boot vallen, zullen dan waarschijnlijk zelf hun locatie tot waarde gaan brengen en de stikstofrechten los aanbieden’, denkt de adviseur.

30 procent afgeroomd

Bij extern salderen -de handel in stikstofrechten tussen bedrijven- wordt 30 procent van de rechten afgeroomd. In Noord Brabant is extern salderen sinds 1 maart voorlopig niet meer mogelijk.