Stikstof

Stikstofdepositie in 2022 op 29 procent natuur onder KDW

De overschrijding van de kritische depositiewaarden is sinds 2005 ruimschoots gehalveerd
De overschrijding van de kritische depositiewaarden is sinds 2005 ruimschoots gehalveerd

In 2022 was in ongeveer 29 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden een stikstofdepositie lager dan de kritische depositiewaarde voor dit gebied. Dit betekent dat in 71 procent van de gebieden die kritische depositiewaarde nog werd overschreden.

Dit blijkt uit cijfers van het RIVM, gepubliceerd in het Compendium voor de leefomgeving van de Rijksoverheid.

In 2005 nog 20 procent onder KDW

De stikstofdepositie op de natuur is sinds 2005 flink afgenomen. Toen lag in ongeveer 20 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden de stikstofdepositie nog onder de norm. De kritische depositiewaarde (KDW) is de maximale hoeveelheid stikstof die per jaar neer kan slaan op stikstofgevoelige natuur zonder dat dit tot schade aan de natuur leidt. Vorig jaar zijn de KDW’s herzien en voor veel natuurgebieden lager (dus strenger) geworden. Met deze aanpassing is in de berekeningen van het RIVM rekening gehouden. 

Sinds 2005 halvering van overschrijding

In 2022 sloeg op natuurgebieden gemiddeld ongeveer 385 mol stikstof per hectare per jaar meer neer dan de kritische depositiewaarde. In 2005 was de gemiddelde overschrijding nog 800 mol per hectare per jaar. Hiermee is de overschrijding van de kritische depositiewaarde in de afgelopen 17 jaar dus al ruimschoots gehalveerd. Overigens is deze afname vooral gerealiseerd tussen 2005 en 2013. Daarna bleef de depositie ongeveer gelijk. In 2022 is de depositie verder gedaald. Volgens het Compendium is dit toe te schrijven aan het relatief droge weer in dat jaar.

Mate van overschrijding verschilt

De mate van overschrijding van de KDW verschilt sterk tussen gebieden. In sommige gebieden, met name gebieden met zeer stikstofgevoelige natuur zoals vennen en heiden,  bedraagt deze meer dan twee keer de toegestane hoeveelheid stikstofdepositie. De grootste overschrijdingen vinden plaats in Natura 2000-gebieden Brabantse Wal, Bargerveen. Dwingelderveld en De Peel. 

Doelstellingen in stikstofwet

In de in 2021 aangenomen stikstofwet (officieel: Wet stikstofreductie en natuurverbetering) heeft de Nederlandse overheid doelstellingen vastgelegd voor de maximale overschrijding van de KDW’s. Zo zou in 2025 al 40 procent van de stikstofgevoelige habitats in Natura 2000-gebieden onder de KDW moeten uitkomen. In 2030 zou dit 50 procent moeten zijn en in 2035 uiteindelijk 74 procent.

Het volledige rapport in het Compendium voor de leefomgeving is de downloaden van de website van de Rijksoverheid.