Stikstof

Oproep tot bezwaar maken tegen wijzigingen natuurgebieden

Aanpassingen van de richtijnen van natuurgebieden kan grote gevolgen hebben voor bedrijfsvoering van veebedrijven
Aanpassingen van de richtijnen van natuurgebieden kunnen grote gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering van veebedrijven

Diverse agrarische belangenbehartigers roepen op om bezwaar te maken tegen het Wijzigingenbesluit Habitatrichtlijngebieden.

De overheid wil met dit besluit ongeveer 150 habitats (typen natuur) en 70 soorten toevoegen aan de instandhoudingsdoelstellingen bij een groot aantal Natura 2000-gebieden. Maar deze toevoegingen kunnen grote gevolgen hebben voor boeren die in de buurt van deze gebieden werken.

Extreem lage KDW

‘Wij roepen boeren die tot circa 25 kilometer van Natura 2000 gebieden zitten, op om zo spoedig mogelijk bezwaar te maken’, schrijft Agractie. Volgens Agractie kan het aanwijzen van deze ‘vergeten’ habitattypen grote consequenties hebben. Dat is met name het geval wanneer voor deze habitattypen een lagere Kritische Depositie Waarde (KDW) geldt.

Farmers Defense Force noemt als voorbeeld habitat type H3130: oligotrofe tot mesotrofe stilstaande wateren. Deze blijken een extreem lage KDW te hebben van 517 mol of 8 kg stikstof per hectare. Volgens FDF wordt nergens in Nederland deze lage depositie gehaald en wordt door het toevoegen van dit type een mogelijk nieuw stikstofprobleem gecreëerd.

Natuurkruimels

Stichting Agrifacts wijst erop dat het vooral kleine natuurgebieden in veelal slechte staat zijn die de overheid wil toevoegen aan de bestaande N2000-gebieden. Agrifacts spreekt over ‘natuurkruimels’ en wijst erop dat tot 11 januari nog bezwaar gemaakt kan worden.

Bezwaar maken kan als belanghebbende, maar het is niet duidelijk of organisaties dat ook kunnen zijn. Daarom worden boeren opgeroepen om zelf bezwaar te maken.

Gezamenlijk bezwaar maken

Melkveehoudster Wenda Bolhuis geeft via twitter meer informatie over het bezwaar maken. De melkveehoudster uit Beilen wil een advocatenkantoor inschakelen om bezwaren van boeren te bundelen om zo gezamenlijk bezwaar te maken. In een video legt ze uit hoe je bezwaar kunt maken.