Stikstof

Nieuwe Vlaamse podcast spit diep in het stikstofdossier

Nieuwe podcast ‘stikstof uitgespit’ spit diep in het stikstofdossier
Nieuwe podcast ‘Stikstof uitgespit’ spit diep in het stikstofdossier

‘Stikstof uitgespit’ is de titel van de nieuwe podcastreeks van vereniging Boer&Verstand in een tijd waarin het moeilijke Vlaamse stikstofdossier op de politieke tafel ligt.

‘Er heerst onwetendheid over stikstof, waardoor er ook veel onwaarheden worden verspreid’, vertelt Bram Agten, lid van vzw Boer&Verstand. ‘Met deze podcast laten we experts aan het woord die aan de hand van feiten de onwaarheden op een rijtje te zetten.’

De podcast richt zich tot iedereen die met voedsel in aanraking komt, van producent tot consument. 

Zesdelige reeks

‘Wat is stikstof en wat doet het? Wat zijn de oplossingen? Welke inspanningen heeft de landbouwsector al ondernomen en is onze wetgeving wel juridisch correct? Dat zijn de onderwerpen die in de zesdelige podcastreeks onderhanden worden genomen met een wetenschappelijke benadering’, vertelt Agten. ‘Maar eerst beginnen we bij het begin: de geschiedenis van de landbouw, om te achterhalen waarom ons Vlaamse platteland er zo uitziet.’

Land zonder landbouw

Een mooi onderwerpvoorbeeld is hun vierde reeks, die de naam ‘Land zonder landbouw’ draagt. Daarin wordt gekeken naar de gevolgen van een eventuele inkrimping van de veestapel voor zowel de landbouwer als de consument. Wat zijn de gevolgen als we minder of nauwelijks voedsel produceren? En wie bepaalt vandaag de prijzen van ons voedsel?

In de laatste aflevering ‘Zaaien voor de toekomst’ proberen de podcastmakers vooruit te blikken. Is de Vlaamse landbouw een eindig verhaal in onze contreien of is er toch nog een rol weggelegd voor onze voedselproducenten?

Bekende namen

Vzw Boer&Verstand is opgericht door zes jonge landbouwers die antwoord willen bieden op de negatieve en onjuiste berichtgeving over de landbouwsector. ‘Onze vereniging heeft de podcast zelf op poten gezet en heeft de nodige contacten uit verschillende domeinen verzameld om de stikstofkwestie uit te spitten’, vertelt Agten.

Bekende namen zijn advocaat Fernand Keuleneer, de raadsman van de abdij van Averbode, Joris Relaes, hoofd van het Instituut van Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), Tessa Avermaete, auteur van ‘Wat met ons voedsel?’ en postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven, en Stefan Van Rompaey, hoofdredacteur van RetailDetail. Ook Renaat Debergh, afgevaardigde bestuurder van BCZ-CBL, laat zijn stem horen.

‘Met behulp van deze onafhankelijke experts brengen we een correcte stem in het maatschappelijk debat’, aldus Agten.

Beluister de podcast via de website van vzw Boer&Verstand