Stikstof

Nieuwe inzichten in verspreiding van ammoniak uit melkveestallen

Het overgrote deel van ammoniak slaat niet neer binnen 250 meter van het melkveebedrijf
Het overgrote deel van ammoniak slaat niet neer binnen 250 meter van het melkveebedrijf

Slechts een klein deel van de ammoniakuitstoot van melkveebedrijven slaat neer binnen 250 meter van het bedrijf.

Het overgrote deel is na 250 meter niet meer meetbaar en verdwijnt in hogere luchtlagen. Dat meldt Lubbert van Dellen in een interview in Agrarisch Magazine 2023. De marktdirecteur Agro bij Flynth baseert zich op voorlopige conclusies van onderzoekers van de universiteit van Amsterdam die in opdracht van het Mesdagfonds onderzoek verrichten naar de verspreiding van depositie rondom melkveebedrijven. Van Dellen is secretaris van het Mesdagfonds.

Niet uitkopen, maar uitstoot op bedrijf beperken

Van Dellen verwacht dat er op basis van deze nieuwe inzichten het beleid komende jaren gericht zal worden op het beperken van de uitstoot op de bedrijven in plaats van op uitkoop. Dat is volgens hem de lijn die België en Duitsland al hanteren.

Eindrapport in juli verwacht

De onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen niet vooruitlopen op de onderzoeksresultaten. ‘We zijn met de analyses bezig, we verwachten in juli het eindrapport op te kunnen leveren’, aldus Albert Tietema, die namens de UvA het onderzoek uitvoerde. Tietema startte het onderzoek in 2019 en rondde afgelopen jaar de praktijkproeven af. Het onderzoek vond plaats op twee melkveebedrijven.