Stikstof

LTO: ‘Stel regelingen voor opkoop en transitie tegelijk open’

LTO benadrukt dat deelname aan opkoopregelingen vrijwillig moeten blijven en dat deze regelingen ondernemers ook echt perspectief moeten bieden
LTO benadrukt dat deelname aan opkoopregelingen vrijwillig moeten blijven en dat deze regelingen ondernemers ook echt perspectief moeten bieden

LTO Nederland benadrukt dat tegelijk met de vandaag goedgekeurde uitkoopregelingen ook transitieregelingen moeten worden opengesteld.

Alleen onder deze voorwaarde kunnen veehouders een afgewogen beslissing nemen of ze hun bedrijf willen beëindigen of bijvoorbeeld verplaatsen. Ook kunnen ze er dan met een goede onderbouwing voor kiezen om de stikstofuitstoot te verlagen door te extensiveren, om te schakelen naar andere agrarische activiteiten of te investeren in technische innovaties.

Budget onvoldoende voor 3000 piekbelasters

Voor de uitkoopregeling voor piekbelasters komen 3000 veehouderijbedrijven in aanmerking. Maar het beschikbare budget is onvoldoende om al deze bedrijven uit te kopen. Volgens LTO is het dan ook cruciaal dat de aanmerking als ‘piekbelaster’ geen negatieve gevolgen heeft voor de continuïteit van het bedrijf als een veehouder besluit niet deel te nemen aan de regeling of door gebrek aan budget buiten de boot valt.

Fiscale duidelijkheid noodzakelijk

De belangenbehartiger benadrukt dat deelname aan opkoopregelingen vrijwillig moeten blijven en dat deze regelingen ondernemers ook echt perspectief moeten bieden. Daarbij gaat het niet alleen over de geboden vergoedingen. Vooraf moet ook duidelijk zijn hoe de beëindiging van het bedrijf fiscaal wordt afgewikkeld. Pas als de exacte invulling van de regelingen bekend is zal LTO hierover een oordeel geven.