Stikstof

LTO Noord: extern salderen oplossing voor PAS-melders

 Als wel stikstofruimte wordt gezocht voor Schiphol en verbreding van de A27 en niet voor PAS-melders is dat volgens LTO Noord een klap in het gezicht van boeren
Als wel stikstofruimte wordt gezocht voor Schiphol en verbreding van de A27 en niet voor PAS-melders is dat volgens LTO Noord een klap in het gezicht van boeren

De provincie Overijssel moet PAS-melders helpen door extern salderen mogelijk te maken. Handhaven bij ondernemers die door falen van de overheid in grote problemen zijn gekomen, is dan niet meer nodig.

Deze oproep doet LTO Noord naar aanleiding van de stroom aan handhavingsverzoeken tegen PAS-melders. Provincies zijn wettelijk verplicht om hier op te reageren en hierdoor dreigen een aantal Overijsselse veehouders acuut in grote problemen te komen.

Stikstofruimte doorverkopen

LTO Noord sprak gisteravond bij een van de getroffen boeren met een afvaardiging van de provincie Overijssel en minister Van der Wal van stikstof. Handhaven bij PAS-melders is volgens LTO Noord voorzitter Dirk Bruins niet nodig als er zicht is op legalisatie. Hij ziet hiervoor mogelijkheden. ‘Als de provincie Overijssel extern salderen mogelijk maakt, komt er ruimte voor boeren die door willen gaan. In Gelderland wordt al op deze manier gewerkt’, stelt hij. Via extern salderen kunnen stoppende boeren stikstofruimte doorverkopen aan andere boeren. Daarbij wordt 30 procent van de stikstofruimte afgeroomd, maar is de overige 70 procent beschikbaar om PAS-melders te legaliseren.

Rijksoverheid moet provincies helpen

Bruins vindt dat de Rijksoverheid de provincies moet helpen om het probleem van de PAS-melders op te lossen. “Het is een tik in het gezicht van boeren als het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat wel ambtenaren zoekt die Schiphol aan een milieuvergunning moeten helpen of stikstofruimte zoeken voor de A27, terwijl de provincies en PAS-melders in de knel blijven zitten. Als er eerst ruimte wordt gezocht voor Schiphol en de A27, maar niet voor PAS-melders, dan is dat ook in strijd met het rapport van Remkes.”