Stikstof

Kabinet biedt piekbelasters stopvergoeding tot 120 procent bedrijfswaarde

De stikstof die via de regeling beschikbaar komt wordt ingezet voor het legaliseren van PAS-melders
De stikstof die via de regeling beschikbaar komt, wordt ingezet voor het legaliseren van PAS-melders

Ongeveer drieduizend piekbelasters krijgen van het kabinet het aanbod om te stoppen met hun bedrijf tegen een vergoeding tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf.

Dit melden diverse media op basis van Haagse bronnen. Volgens het ANP hebben de betrokken ministers vandaag ingestemd met dit voorstel. Een officiële Kamerbrief wordt aanstaande vrijdag verwacht. Hierin zouden ook plannen voor een stikstofheffing voor industriële bedrijven worden gepresenteerd.

Stikstofruimte voor PAS-melders

Piekbelasters – voornamelijk veehouderijbedrijven, maar ook industriële bedrijven – krijgen van het kabinet de keuze om te stoppen, te verhuizen of verder te boeren tegen strenge milieueisen. De stikstofruimte die door de regeling vrij komt zal in de eerste plaats worden ingezet om PAS-melders te legaliseren.

Vervolg van advies Remkes

Met het advies geven de ministers een vervolg aan het advies dat bemiddelaar Johan Remkes deze herfst gaf als aanzet om de stikstofcrisis op te lossen. Remkes stelde voor om 500 tot 600 boerenbedrijven uit te kopen. 

Het voorstellen van opkoop van piekbelasters zou ook gaan gelden voor industriële bedrijven. In de voorlopige uitgelekte plannen wordt nog niet gemeld welke criteria er gelden voor piekbelasters en hoe de agrarische waarde vastgesteld wordt.

In een eerste reactie op Twitter stelt Hans van den Heuvel, algemeen directeur LTO Nederland, dat het een goede optie is voor stoppers om zo ruimte te maken voor PAS-melders. Een ruimere groep boeren de kans geven zich aan te melden om vrijwillig te stoppen, vergroot volgens Van den Heuvel de slagingskans van de regeling.