Stikstof

Grote verontwaardiging over stikstofuitspraak Overijssel

De uitspraak over 29 stikstofzaken in Overijssel voert de spanning in het stikstofdossier verder op
De uitspraak over 29 stikstofzaken in Overijssel voert de spanning in het stikstofdossier verder op

De rechterlijke uitspraak waarbij 29 beroepen over stikstofzaken gegrond zijn verklaard, heeft tot grote verontwaardiging geleid en voert de spanning in het stikstofdossier verder op.

Zo noemt LTO Nederland het schandalig dat boeren die volgens de regels en te goeder trouw hebben gehandeld nu ineens zonder vergunning komen te zitten. De belangenorganisatie spreekt van procedeerdrift van milieuactivisten waar boerengezinnen nu het slachtoffer worden.

Opnieuw kijken naar stikstofbesluiten

De rechtbank Overijssel oordeelde dat 29 beroepen in de zogenaamde ‘stikstofzaken’ van Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu (VL) tegen de provincie Overijssel gegrond zijn. Dat betekent dat de provincie nu opnieuw moet kijken naar deze stikstofbesluiten. MOB/VL hebben meerdere zaken aangespannen over afgegeven natuurvergunningen, het beweiden en bemesten zonder natuurvergunningen en het niet optreden tegen PAS-melders.

Vrees voor handhaving

‘Onacceptabel’, zo reageert Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving namens LTO Nederland. ‘Boeren vragen zich af: wat betekent dit voor de ondernemers in deze zaak, en wat betekent het voor ons allemaal? Moeten we nu vrezen voor het handhavende optreden van de provincie? Moeten we het vee naar de slacht brengen? Dit kan zo niet voortduren.’

De provincie Overijssel wil nog niet reageren op het vonnis en zegt eerst de uitspraak te willen bestuderen. Eerder had de provincie al aangedrongen op meer haast bij de stikstofaanpak, nadat de provincie door de rechter op de vingers was getikt om handhavend op te treden bij het controleren van vergunningen.