Stikstof

Fosfaatuitstoot licht gestegen, maar blijft ruim onder plafond

De fosfaatuitstoot valt in het derde kwartaal hoger uit door een hoger fosforgehalte in vers gras
De fosfaatuitstoot valt in het derde kwartaal hoger uit door een hoger fosforgehalte in vers gras

De verwachte fosfaatuitstoot van de Nederlandse melkveestapel komt in het derde kwartaal van dit jaar met 74,2 miljoen kg iets hoger uit dan in het tweede kwartaal. 

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS wijt de stijging aan het hogere fosforgehalte in gras. Wel blijft de melkveesector ruim onder het fosfaatplafond, dat op 84,9 miljoen kg ligt. 

Meer mengvoer, minder koeien

De stikstofuitstoot bleef ten opzichte van het tweede kwartaal vrijwel gelijk op 276,3 miljoen kg. Volgens het CBS daalde in het derde kwartaal het mengvoerverbruik met 1,2 procent. De hoeveelheid stikstof daalde daardoor met 1,5 procent en de hoeveelheid fosfor met 0,8 procent. Het aantal melkkoeien daalde licht, maar het aantal stuks jongvee nam iets toe. 

De stikstofexcretie van de hele veestapel bedraagt volgens het CBS in het derde kwartaal 472,2 miljoen kg. Dat is 3,5 procent onder het stikstofproductieplafond. Ook de fosfaatexcretie ligt met 146,5 miljoen 2,8 procent onder het productieplafond. 

Scherpere plafonds vanaf 2025

In 2025 gaan scherpere plafonds gelden voor de uitstoot van stikstof en fosfaat. Maximaal mag de veestapel dan 440 miljoen kg stikstof en 135 miljoen kg fosfaat uitstoten. De uitstoot in het derde kwartaal lag voor stikstof 7,3 procent boven dat scherpere plafond, voor fosfaat zelfs 8,5 procent.