Stikstof

Einde derogatie definitief goedgekeurd door Nitraatcomité

Het is nog afwachten welke details er zijn afgesproken in de definitieve derogatiebeschikking
Het is nog afwachten welke details er zijn afgesproken in de definitieve derogatiebeschikking

Het Nitraatcomité van de Europese Commissie heeft de afbouw en het einde van derogatie voor Nederland in 2026 definitief goedgekeurd. Dat schrijft plaatsvervangend landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Meerderheid lidstaten positief

De lidstaten hebben met een gekwalificeerde meerderheid positief geadviseerd over het concept dat op 5 september door het LNV werd gepresenteerd. De hoofdlijnen van het concept zijn inmiddels bekend, maar de exacte invulling en de details van de plannen komen pas over een paar weken naar buiten.

Details maken grote verschil

Dat Nederland in 2026 geen derogatie meer heeft, staat daarmee vast, maar de details van de plannen kunnen nog grote invloed hebben op het effect van het verlies van derogatie. In het conceptbesluit werd bijvoorbeeld geschreven over strengere gebruiksnormen voor bepaalde gebieden of een snellere afbouw van de normen. Het is onduidelijk om welk gebieden dat gaat, maar als het gaat om de droogtegevoelige zandgronden, dan gaat het wel om veertig procent van alle landbouwgrond.

Pijnpunten

Jos Verstraten, verbonden aan de vakgroep melkveehouderij LTO, legde vorige week uit welke pijnpunten er nog mogelijk zijn als gevolg van het besluit dat derogatie komt te vervallen. Klik hier om het interview te lezen.