Stikstof

Adema: ‘Gve-norm geen wens, maar een gegeven’

Voor veel boeren zal een norm van 1,7 gve per hectare grote gevolgen hebben
Voor veel boeren zal een norm van 1,7 gve per hectare grote gevolgen hebben

Er komt een gve-norm per hectare. Dat meldt landbouwminster Piet Adema aan het Algemeen Dagblad.

‘Die norm is geen wens, maar een gegeven’, zo reageert hij op een uitspraak van LTO-voorman Sjaak van der Tak dat een generieke norm voor Nederland niet werkt.

Het AD maakte een achtergrondverhaal over de impasse waarin het Landbouwakkoord verkeert. Naar verluidt is het de wens van het kabinet om in stappen terug te gaan naar 1,7 gve per hectare. ‘Er zijn boeren die veel meer dieren hebben en toch aan alle stikstof- en milieunormen voldoen’, zo bekritiseert Van der Tak de norm. Volgens Van der Tak zijn het enkele coalitiepartijen die aandringen op een gve-norm.

Toenemend eisenpakket

Van der Tak hekelt in het interview het alsmaar toenemende pakket eisen dat Adema meeneemt naar de onderhandelingstafel. Zo wil de EU dat Nederland zich meer inspant om buiten de Natura 2000-gebieden te werken aan natuurherstel en zijn er ook nieuwe eisen rondom een Europese bodemstrategie per 2030. ‘Die stapeling van doelen trekt alle zuurstof uit de lucht’, aldus Van der Tak. ‘Het kabinet draait zich helemaal klem. Ik roep de coalitiepartijen op: durf ons uit deze positie te bevrijden.’