Stikstof

Adema: Europese Commissie versnelt toelating renure

Renure is een stikstofhoudend meststof die vrij komt bij be- of verwerken van dierlijke mest
Renure is een stikstofhoudende meststof die vrijkomt bij be- of verwerken van dierlijke mest

Veehouders mogen in de toekomst renure-meststoffen inzetten als kunstmestvervanger.

Dit heeft demissionair landbouwminister Piet Adema vanmiddag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. Volgens Adema zal de Europese Commissie versneld voorstellen doen voor toelating van renure-meststoffen, de verzamelnaam voor stikstofhoudende meststoffen gewonnen uit dierlijke mest. Al langer hopen veehouders op deze toepassing van renure als mogelijke deeloplossing van de mestproblematiek.

LTO Nederland voorzichtig positief

LTO Nederland reageert voorzichtig positief en complimenteert het kabinet met de voortgang in het proces. Maar de belangenbehartiger is wel afwachtend. De nieuwe voorzitter Ger Koopmans zegt in een eerste persverklaring dat afgewacht moet worden met welke voorstellen de Europese Commissie komt om echt te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet. ‘De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt’, stelt hij.

Alien van Zijtveld van Agractie is kritisch op X (voormalig Twitter) en noemt het de wereld op zijn kop dat boeren voor duizenden euro's mest moeten afvoeren en kunstmest of kunstmestvervangers als renure aanvoeren. ‘Adema is blij met een dode mus’, zo schrijft ze. 

 

Jan Huitema, Europees parlementslid, uit zich opgelucht op X (voormalig Twitter)