Ruwvoer

Stikstofbedrijfsoverschot daalde in 2021

De daling van stikstofbedrijfsoverschot is vooral te danken aan een vermindering van de aanvoer van stikstof via de aankoop van voereiwit.
De daling van het stikstofbedrijfsoverschot is vooral te danken aan een vermindering van de aanvoer van stikstof via de aankoop van voereiwit

Het gemiddelde stikstofoverschot van Nederlandse melkveebedrijven is in 2021 afgenomen ten opzichte van 2020

Dit komt naar voren uit de voorlopige cijfers van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid die zijn verwerkt door Wageningen UR.

Minder aankoop voereiwit

De daling van het overschot is vooral te danken aan een vermindering van de aanvoer van stikstof via de aankoop van voereiwit. Deze daalde in een jaar tijd met gemiddeld 20 kg per hectare als gevolg van het groeizame groeiseizoen. De aanvoer van stikstof uit kunstmest daalde met gemiddeld 8 kg per hectare. Bedrijven op kleigrond voerden in 2021 de meeste stikstof aan (303 kg per hectare), bedrijven op veengrond het minst (253 kg per hectare).

Laagste overschot op zandbedrijven

Bedrijven op zandgrond behaalden met een gemiddelde van 113 kg per hectare het laagste stikstofbedrijfsoverschot, net iets minder dan de 115 kg van bedrijven op lössgrond. Op de veengrondbedrijven was het overschot met gemiddeld 131 kg per hectare een stuk hoger. Het hoogste stikstofbedrijfsoverschot werd gerealiseerd op de kleigrondbedrijven met gemiddeld 154 kg per hectare.

De spreiding tussen bedrijven is groot. De laagste 25 procent van de bedrijven zat in 2021 op gemiddeld 88 kg per hectare, terwijl de hoogste 25 procent gemiddeld uitkwam op 174 kg per hectare.