Politiek

Rampenplan ingezet als gevolg van boerenprotest Zeebrugge

staking
Sinds begin deze week zetten boeren in heel Vlaanderen het verkeer vast met trekkers

Vanwege de boerenbetogingen rond de haven van Zeebrugge heeft West-Vlaanderen het provinciaal rampenplan afgekondigd. 

Het rampenplan wordt normaal alleen ingezet bij noodsituaties en zorgt ervoor dat hulpdiensten uit de hele provincie hulp moeten verlenen.

Het vrachtverkeer van de haven van Zeebrugge staat door een honderdtal trekkers al bijna drie dagen vast. Dat heeft een grote impact, omdat het de bevoorradingsketens in heel Europa zwaar onder druk zet. Het boerenprotest verhindert de doorstroming van voedsel- en medische voorraden via de haven. 

‘Normaal was het de bedoeling dat boeren in Zeebrugge vandaag naar huis vertrokken’, zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), tijdens zijn speech op de tractorstaking vandaag in Gent. ‘Maar boeren willen dat niet. Ze zijn echt kwaad.’ Ook de Gentse en Antwerpse haven hebben hinder van stakingen op strategische locaties. De komende dagen willen de protesterende boeren ook supermarktketens raken met hun blokkades.

Stakingen krijgen vervolg

‘Morgen zijn de boerenbelangenorganisaties uitgenodigd voor een overleg met de Vlaamse regering’, vertelde Vandamme. ‘Zolang daar niets positief uit de bus valt, staken we gewoon door. Dat is misschien minder goed nieuws voor het Vlaamse verkeer, maar de boeren zijn bereid om de protesten door te zetten.’