Politiek

Minister Van der Wal vreest nieuwe Europese natuurwetgeving

Nieuwe Europese natuurwetgeving kan volgens minister Van der Wal natuurbehoud nog juridisch ingewikkelder maken
Nieuwe Europese natuurwetgeving kan volgens minister Van der Wal natuurbehoud juridisch nog ingewikkelder maken

De minister voor Natuur en Stikstof maakt zich zorgen over nieuwe Europese wetgeving die de staat van de natuur moet verbeteren.

In een interview met het Financieel Dagblad (FD) geeft Van der Wal aan dat dergelijke wetgeving de natuur verder een juridisch moeras injaagt. De nieuwe wet verplicht lidstaten tot herstel van kwetsbare natuurgebieden en legt een zogeheten verslechteringsverbod op. Dit geldt dan niet alleen voor Natura 2000-gebieden, maar ook voor kwetsbare leefgebieden daarbuiten.

Verdere juridificering van de natuur

‘Nederland is te klein en te dichtbevolkt voor een uitbreiding van het verslechteringsverbod voor de natuur inclusief een resultaatverplichting, zoals de Europese Commissie wil’, vertelt Van der Wal aan het FD. ‘Wij hebben hier een gevecht om de ruimte, grote ambities op gebied van woningbouw en verduurzaming én een bevolking die de komende jaren blijft groeien. Als dit voorstel in de huidige vorm wordt ingevoerd, gaan we een kant op die ik niet wil, namelijk verdere juridificering van de natuur.'

Zonder boeren geen extra natuur

De ambities van de Europese Commissie om natuur te herstellen steunt de minister, maar bij een verslechteringsverbod verwacht ze een terugtrekkende beweging van boeren. ‘Zonder boeren gaan we het niet fiksen om extra natuur te onderhouden.’ Ze schat in dat wanneer er een bepaalde soort terugkomt in een gebied, boeren vrezen dat ze die moeten beschermen en niks meer mogen doen.

Nog geen compromis in Brussel

Van der Wal wil de wet niet helemaal van tafel, geeft ze te kennen aan het FD. Het stemmen gebeurt 20 juni, en het liefst ziet ze dat de verordening eerst nog wat aanpassingen ondergaat. Tot nu toe heeft de minister in Brussel nog geen aanvaardbaar compromis kunnen sluiten.