vrijdag, 1 februari, 2013 Recent onderzoek van NIZO food research toont aan dat compost als ligbed aanleiding geeft voor een verhoogd aantal hitteresistente bacteriën in melk. Daarbij zijn niet alleen compostbodems van vrijloopstallen bestudeerd, maar is ook gekeken naar het product boxcompost, dat dienst doet als ligbedmateriaal in diepstrooiselboxen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en in samenwerking met Valacon Dairy en Wageningen UR. Bederf van zuivelMelk met een verhoogd aantal hitteresistente bacteriën geeft problemen voor de zuivelindustrie. ‘De aangetroffen thermofiele bacteriën zijn nieuw in de zuivelwereld en zijn zeer hitteresistent. Dat geeft problemen bij het pasteuriseren en steriliseren van zuivelproducten en kan daardoor leiden tot bederf’, legt Cor van den Boogaard uit. Hij zit namens FrieslandCampina als voorzitter in de werkgroep contaminanten van de NZO. Productiewijze aanpassenCompostproducenten zijn in overleg met de NZO op zoek naar een alternatieve productiewijze. In een gecontroleerd productieproces als dat van boxcompost is het mogelijk om aanpassingen te doen. In een verteringsproces van houtsnippers die in een vrijloopbodem liggen, is dat lastiger. Wat dit betekent voor de toekomst van vrijloopstallen in Nederland is nog onduidelijk. Lees meer over deze ontwikkelingen in het eerste Veeteeltnummer van februari dat volgende week verschijnt.
0 reacties
|
Zorg om melkkwaliteit in vrijloopstal
Recent onderzoek van NIZO food research toont aan dat compost als ligbed aanleiding geeft voor een verhoogd aantal hitteresistente bacteriën in melk.
Daarbij zijn niet alleen compostbodems van vrijloopstallen bestudeerd, maar is ook gekeken naar het product boxcompost, dat dienst doet als ligbedmateriaal in diepstrooiselboxen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en in samenwerking met Valacon Dairy en Wageningen UR.
Bederf van zuivel
Melk met een verhoogd aantal hitteresistente bacteriën geeft problemen voor de zuivelindustrie. ‘De aangetroffen thermofiele bacteriën zijn nieuw in de zuivelwereld en zijn zeer hitteresistent. Dat geeft problemen bij het pasteuriseren en steriliseren van zuivelproducten en kan daardoor leiden tot bederf’, legt Cor van den Boogaard uit. Hij zit namens FrieslandCampina als voorzitter in de werkgroep contaminanten van de NZO.
Productiewijze aanpassen
Compostproducenten zijn in overleg met de NZO op zoek naar een alternatieve productiewijze. In een gecontroleerd productieproces als dat van boxcompost is het mogelijk om aanpassingen te doen. In een verteringsproces van houtsnippers die in een vrijloopbodem liggen, is dat lastiger.
Wat dit betekent voor de toekomst van vrijloopstallen in Nederland is nog onduidelijk.
Lees meer over deze ontwikkelingen in het eerste Veeteeltnummer van februari dat volgende week verschijnt.
REAGEER