donderdag, 14 december, 2017 Het percentage koeien dat in Nederland bij droogzetten wordt behandeld met antibiotica is in minder dan tien jaar tijd met 48 procent gedaald. De laatste jaren wordt nog maar dertig procent van de koeien met droogzetters behandeld. Dit blijkt uit berekeningen van GD dierenarts Christian Scherpenzeel die vandaag aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar selectief droogzetten. De resultaten zijn gebaseerd op de verkoopcijfers van de farmaceutische bedrijven, verenigd in de FIDIN. Ondergrens bereiktIn 2008 werd nog 77 procent van de koeien bij droogzetten behandeld met antibiotica. Bij de start van selectief droogzetten in 2012 was dit al gedaald tot minder dan zestig procent. In 2016 lag dit percentage op iets meer dan dertig procent, in 2015 zelfs onder de dertig procent. Een verdere reductie van het gebruik van droogzetantibiotica is volgens Scherpenzeel lastig. De ondergrens is voor de hele sector misschien wel bereikt al zijn er voor individuele bedrijven waarschijnlijk nog wel verbeteringen mogelijk.’
0 reacties
|
Zeventig procent Nederlandse koeien zonder antibiotica drooggezet
Het percentage koeien dat in Nederland bij droogzetten wordt behandeld met antibiotica is in minder dan tien jaar tijd met 48 procent gedaald. De laatste jaren wordt nog maar dertig procent van de koeien met droogzetters behandeld.
Dit blijkt uit berekeningen van GD dierenarts Christian Scherpenzeel die vandaag aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar selectief droogzetten. De resultaten zijn gebaseerd op de verkoopcijfers van de farmaceutische bedrijven, verenigd in de FIDIN.
Ondergrens bereikt
In 2008 werd nog 77 procent van de koeien bij droogzetten behandeld met antibiotica. Bij de start van selectief droogzetten in 2012 was dit al gedaald tot minder dan zestig procent. In 2016 lag dit percentage op iets meer dan dertig procent, in 2015 zelfs onder de dertig procent. Een verdere reductie van het gebruik van droogzetantibiotica is volgens Scherpenzeel lastig. De ondergrens is voor de hele sector misschien wel bereikt al zijn er voor individuele bedrijven waarschijnlijk nog wel verbeteringen mogelijk.’
REAGEER