woensdag, 4 juli, 2018 Slim gebruik van sensoren in combinatie met zelflerende software kan ervoor zorgen dat melkveehouders zieke koeien 24 tot 48 uur eerder ontdekken dan normaal. De gemiddelde tussenkalftijd kan dalen met 25 dagen. Dit zijn de belangrijkste conclusies van een project rondom data en sensoren van ZLTO. De belangenorganisatie werkte in dit project samen met leverancier van managementsystemen Agrovision en Connecterra, een jong ICT-bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van zelflerende systemen voor de melkveehouderij. Sensoren en uitwisseling van data via het ‘internet of things’ vormden de basis. De verzamelde data werden geanalyseerd met behulp van slimme software, die leert afwijkingen in het gedrag van koeien te herkennen. Hierdoor is het systeem steeds beter in staat om diagnoses te stellen en veehouders van advies te voorzien. Meten individuele voerefficiëntieOp 7 bedrijven zijn in totaal 400 koeien met sensoren van Connecterra uitgerust. De sensoren herkennen op dit moment onder andere tocht, kreupelheid, mastitis en andere infecties. Ze meten ook de voerefficiëntie per koe. Uit gesprekken met de betrokken veehouders is gebleken dat ze door het gebruik van sensoren ziekten 24 tot 48 uur eerder ontdekken dan normaal. Bovendien daalde de tussenkalftijd met gemiddeld 25 dagen en is een stijgende lijn zichtbaar in de voerefficiëntie. ZLTO is enthousiast over de samenwerking met Connecterra en Agrovision en is met deze partijen in gesprek over een vervolg van het project.
0 reacties
|
Zelflerend systeem ontdekt ziekten tot 48 uur eerder dan veehouder
Slim gebruik van sensoren in combinatie met zelflerende software kan ervoor zorgen dat melkveehouders zieke koeien 24 tot 48 uur eerder ontdekken dan normaal. De gemiddelde tussenkalftijd kan dalen met 25 dagen.
Dit zijn de belangrijkste conclusies van een project rondom data en sensoren van ZLTO. De belangenorganisatie werkte in dit project samen met leverancier van managementsystemen Agrovision en Connecterra, een jong ICT-bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van zelflerende systemen voor de melkveehouderij. Sensoren en uitwisseling van data via het ‘internet of things’ vormden de basis. De verzamelde data werden geanalyseerd met behulp van slimme software, die leert afwijkingen in het gedrag van koeien te herkennen. Hierdoor is het systeem steeds beter in staat om diagnoses te stellen en veehouders van advies te voorzien.
Meten individuele voerefficiëntie
Op 7 bedrijven zijn in totaal 400 koeien met sensoren van Connecterra uitgerust. De sensoren herkennen op dit moment onder andere tocht, kreupelheid, mastitis en andere infecties. Ze meten ook de voerefficiëntie per koe. Uit gesprekken met de betrokken veehouders is gebleken dat ze door het gebruik van sensoren ziekten 24 tot 48 uur eerder ontdekken dan normaal. Bovendien daalde de tussenkalftijd met gemiddeld 25 dagen en is een stijgende lijn zichtbaar in de voerefficiëntie.
ZLTO is enthousiast over de samenwerking met Connecterra en Agrovision en is met deze partijen in gesprek over een vervolg van het project.
REAGEER