dinsdag, 12 december, 2017 Royal A-ware start met een aparte melkstroom met extra duurzaamheidseisen voor het huismerk van Albert Heijn. De zuivelfabriek betaalt voor deze melk een meerprijs van 3 cent per liter bovenop de A-ware melkprijs. Om voor de meerprijs in aanmerking te komen moeten veehouders aan een serie duurzaamheidseisen voldoen. Zo moet het rantsoen van de koeien voor minimaal 80 procent uit (geconserveerd) gras bestaan. Weidegang is niet alleen voor de melkkoeien, maar ook voor het jongvee verplicht. De opfok moet bovendien op het eigen bedrijf of op een afstand van maximaal 25 kilometer plaatsvinden. Grondgebonden en openBelangrijk onderdeel van het duurzaamheidspakket is grondgebonden produceren en het betrekken van voer uit de regio. Gespecificeerd zijn deze eisen op dit moment overigens nog niet. De inzaai van kruidenrijk grasland en stoppen met ploegen moeten bijdragen aan verhoging van de biodiversiteit en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook het gebruik van groene stroom is onderdeel van het eisenpakket. Van de melkveehouders wordt bovendien verwacht dat ze hun bedrijf openstellen voor de consument. Uitsluitend Nederlandse melkIn de nieuwe melkstroom zal uitsluitend Nederlandse melk worden verwerkt. Geïnteresseerde veehouders kunnen zich vanaf nu melden bij A-ware. Volgens woordvoerster Maaike Hoekstra zijn de eerste reacties van leveranciers positief. Het duurzaamheidsprogramma wordt in de periode 2018-2020 stapsgewijs ingevoerd. A-ware verwacht dat op termijn alle zuivelproducten voor het Albert Heijn-huismerk uit de nieuwe melkstroom geproduceerd zullen worden.
0 reacties
|
A-ware introduceert nieuwe melkstroom voor Albert Heijn
Royal A-ware start met een aparte melkstroom met extra duurzaamheidseisen voor het huismerk van Albert Heijn. De zuivelfabriek betaalt voor deze melk een meerprijs van 3 cent per liter bovenop de A-ware melkprijs.
Om voor de meerprijs in aanmerking te komen moeten veehouders aan een serie duurzaamheidseisen voldoen. Zo moet het rantsoen van de koeien voor minimaal 80 procent uit (geconserveerd) gras bestaan. Weidegang is niet alleen voor de melkkoeien, maar ook voor het jongvee verplicht. De opfok moet bovendien op het eigen bedrijf of op een afstand van maximaal 25 kilometer plaatsvinden.
Grondgebonden en open
Belangrijk onderdeel van het duurzaamheidspakket is grondgebonden produceren en het betrekken van voer uit de regio. Gespecificeerd zijn deze eisen op dit moment overigens nog niet. De inzaai van kruidenrijk grasland en stoppen met ploegen moeten bijdragen aan verhoging van de biodiversiteit en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook het gebruik van groene stroom is onderdeel van het eisenpakket. Van de melkveehouders wordt bovendien verwacht dat ze hun bedrijf openstellen voor de consument.
Uitsluitend Nederlandse melk
In de nieuwe melkstroom zal uitsluitend Nederlandse melk worden verwerkt. Geïnteresseerde veehouders kunnen zich vanaf nu melden bij A-ware. Volgens woordvoerster Maaike Hoekstra zijn de eerste reacties van leveranciers positief. Het duurzaamheidsprogramma wordt in de periode 2018-2020 stapsgewijs ingevoerd. A-ware verwacht dat op termijn alle zuivelproducten voor het Albert Heijn-huismerk uit de nieuwe melkstroom geproduceerd zullen worden.
REAGEER