dinsdag, 24 november, 2020 Om te achterhalen wat een hoog gehalte smalle weegbree in het rantsoen doet met de melkproductie, is het Louis Bolk Instituut begonnen met een voerproef in samenwerking met. KTC Zegveld. Binnen de proef worden drie verschillende rantsoenen gevoerd. Een hiervan bestaat volledig uit graskuil, waar de andere twee voor ongeveer een derde en respectievelijk twee derde uit smalle weegbree bestaan. Wennen aan weegbreeVolgens Jeroen Pijlman, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, begonnen de koeien niet meteen gretig aan graskuil met weegbree. ‘Tijdens de eerste weken zagen we dat de koeien moeten wennen aan graskuil met weegbree, maar na verloop van tijd willen ze het prima opnemen.’ De melkproducties van de proefgroepen liggen volgens Pijlman nu nog dicht bij elkaar, maar daar kunnen nog geen conclusies aan verbonden worden. Resultaten voorjaar 2021De resultaten van de proef worden in het voorjaar van 2021 verwacht. In de komende weken wordt gestart met melkcontroles en metingen aan voer en mest. Ook meet Wageningen Livestock Research de methaanemissie. DroogtebestendigInteresse naar smalle weegbree is ontstaan doordat de plant droogtebestendiger is dan gras en erg productief is. Om die reden is het al in veel kruidenrijke graslandmengsels meegenomen en ook in Nieuw-Zeeland wordt het al jarenlang ingezet als ruwvoer.
0 reacties
|
Voerproef gestart naar smalle weegbree in kruidenrijk gras
Om te achterhalen wat een hoog gehalte smalle weegbree in het rantsoen doet met de melkproductie, is het Louis Bolk Instituut begonnen met een voerproef in samenwerking met. KTC Zegveld.
Binnen de proef worden drie verschillende rantsoenen gevoerd. Een hiervan bestaat volledig uit graskuil, waar de andere twee voor ongeveer een derde en respectievelijk twee derde uit smalle weegbree bestaan.
Wennen aan weegbree
Volgens Jeroen Pijlman, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut, begonnen de koeien niet meteen gretig aan graskuil met weegbree. ‘Tijdens de eerste weken zagen we dat de koeien moeten wennen aan graskuil met weegbree, maar na verloop van tijd willen ze het prima opnemen.’ De melkproducties van de proefgroepen liggen volgens Pijlman nu nog dicht bij elkaar, maar daar kunnen nog geen conclusies aan verbonden worden.
Resultaten voorjaar 2021
De resultaten van de proef worden in het voorjaar van 2021 verwacht. In de komende weken wordt gestart met melkcontroles en metingen aan voer en mest. Ook meet Wageningen Livestock Research de methaanemissie.
Droogtebestendig
Interesse naar smalle weegbree is ontstaan doordat de plant droogtebestendiger is dan gras en erg productief is. Om die reden is het al in veel kruidenrijke graslandmengsels meegenomen en ook in Nieuw-Zeeland wordt het al jarenlang ingezet als ruwvoer.
REAGEER