maandag, 16 november, 2020 Een nieuwe rapportage van de duurzaamheidsmonitor laat zien dat de Vlaamse melkveehouderij zich in drie jaar tijd flink heeft verbeterd op het gebied van duurzaamheid. Met 97 procent passen vrijwel alle melkveehouders inmiddels minimaal één duurzaamheidsinitiatief toe. Beter dierenwelzijnMet name op het gebied van dierenwelzijn is er volop vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren, zo beschrijft Vilt op haar website. Inmiddels heeft 71 procent van de bedrijven een vrije loopstal met voldoende ruimte tegenover 55 procent in 2016. Ook op het criterium ‘rusten op een voldoende ruime, hygiënische en comfortabele ondergrond’ wordt beter gescoord: van 54 procent in 2014 tot 86 procent in 2019. Ruim een kwart heeft antibioticaplanVerder sluit 83 procent van de melkveehouders een contract af met een vaste dierenarts en maakt 28 procent een plan voor verantwoord antibioticagebruik. ‘Dit is een vrij uitgebreid plan dat jaarlijks moet opgesteld worden. Het vergt behoorlijk wat werk en daar zitten we nog met lagere cijfers, 28 procent in 2019 tegenover 11 procent in 2014. Maar we boeken wel vooruitgang’, vertelt Renaat Debergh, voorzitter werkgroep duurzaamheid bij MilkBE, die de jongste cijfers van de duurzaamheidsmonitoring recent presenteerde. Permanent grasland belangrijke troefEr zijn meer punten waar de Vlaamse melkveehouders nog ruimte voor verbetering laten. Zo nam van de melkveehouders maar 27 procent maatregelen om de biodiversiteit te bevorderen. Amper 7 procent liet een energiescan uitvoeren en maar 12 procent heeft een waterzuivering of hergebruikt water. MilkBE wil de duurzaamheidsresultaten van de driejaarlijkse audits van melkveebedrijven gebruiken om de verduurzaming in de zuivelketen aan te tonen. Onder andere het onderwerp klimaat krijgt de komende tijd veel aandacht. ‘Permanent grasland slaat evenveel CO2 op als bos. Dat is een mooie troef die we ten volle willen uitspelen. We blijven de melkveehouders stimuleren op het gebied van duurzaamheid en merken dat zij er gretig op inpikken’, aldus DeBergh.
0 reacties
|
Vlaamse melkveehouders boeken vooruitgang op duurzaamheid
Een nieuwe rapportage van de duurzaamheidsmonitor laat zien dat de Vlaamse melkveehouderij zich in drie jaar tijd flink heeft verbeterd op het gebied van duurzaamheid.
Met 97 procent passen vrijwel alle melkveehouders inmiddels minimaal één duurzaamheidsinitiatief toe.
Beter dierenwelzijn
Met name op het gebied van dierenwelzijn is er volop vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren, zo beschrijft Vilt op haar website. Inmiddels heeft 71 procent van de bedrijven een vrije loopstal met voldoende ruimte tegenover 55 procent in 2016. Ook op het criterium ‘rusten op een voldoende ruime, hygiënische en comfortabele ondergrond’ wordt beter gescoord: van 54 procent in 2014 tot 86 procent in 2019.
Ruim een kwart heeft antibioticaplan
Verder sluit 83 procent van de melkveehouders een contract af met een vaste dierenarts en maakt 28 procent een plan voor verantwoord antibioticagebruik. ‘Dit is een vrij uitgebreid plan dat jaarlijks moet opgesteld worden. Het vergt behoorlijk wat werk en daar zitten we nog met lagere cijfers, 28 procent in 2019 tegenover 11 procent in 2014. Maar we boeken wel vooruitgang’, vertelt Renaat Debergh, voorzitter werkgroep duurzaamheid bij MilkBE, die de jongste cijfers van de duurzaamheidsmonitoring recent presenteerde.
Permanent grasland belangrijke troef
Er zijn meer punten waar de Vlaamse melkveehouders nog ruimte voor verbetering laten. Zo nam van de melkveehouders maar 27 procent maatregelen om de biodiversiteit te bevorderen. Amper 7 procent liet een energiescan uitvoeren en maar 12 procent heeft een waterzuivering of hergebruikt water.
MilkBE wil de duurzaamheidsresultaten van de driejaarlijkse audits van melkveebedrijven gebruiken om de verduurzaming in de zuivelketen aan te tonen. Onder andere het onderwerp klimaat krijgt de komende tijd veel aandacht. ‘Permanent grasland slaat evenveel CO2 op als bos. Dat is een mooie troef die we ten volle willen uitspelen. We blijven de melkveehouders stimuleren op het gebied van duurzaamheid en merken dat zij er gretig op inpikken’, aldus DeBergh.
REAGEER