maandag, 30 juli, 2018 De Vlaamse diergezondheidsdienst DGZ waarschuwt voor de zo goed als onbehandelbare runderziekte besnoitiose. In België zijn er nog geen gevallen van deze parasitaire ziekte bekend, maar de van oorsprong subtropische ziekte rukt op naar de landsgrenzen met Duitsland en Noord-Frankrijk. Runderbesnoitiose wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet (protozo) en overgebracht via stekende insecten. Insleep van aankoop van besmet vee dat nog geen klinische verschijnselen vertoont, is de grootste risicofactor, aldus Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Besmette dieren kunnen economische schade veroorzaken als gevolg van gedaalde productie. Dekstieren kunnen er onvruchtbaar door worden. Besmette runderen vertonen niet altijd klinische symptomen, maar zijn daarom wel besmettelijk voor andere runderen. Net als bij Schmallenberg wordt ook hier de ziekte doorgegeven via bloedzuigende insecten. Cysten en huidontstekingIn de meeste gevallen ontstaan er enkel wat cysten ter hoogte van de oogslijmvliezen, stelt DGZ. Sommige dieren vertonen andere symptomen die in verschillende fasen verlopen, van koorts, oedeem ter hoogte van de kop, hals en borststreek en diarree tot overgevoeligheid voor zonlicht. Na enkele weken kan een algemene huidontsteking ontstaan. Deze letsels genezen heel moeilijk en zijn pijnlijk voor het dier, waardoor dit meestal leidt tot euthanasie, aldus de Vlaamse gezondheidsdienst. Ziekte rukt noordwaarts opBesnoitiose komt historisch voor in (sub)tropische gebieden, maar is in de laatste honderd jaar ook wijd verspreid geworden in Portugal, de regio rond de Pyreneeën en het zuidwesten van Frankrijk. Sinds 1995 rukt de ziekte noordwaarts op en worden er gevallen gemeld in Zwitserland, Hongarije, Duitsland en het noorden van Frankrijk. ‘Het risico dat de ziekte bij ons opduikt, is daarom heel groot’, waarschuwt DGZ.
0 reacties
|
Vlaamse diergezondheidsdienst waarschuwt voor besnoitiose
De Vlaamse diergezondheidsdienst DGZ waarschuwt voor de zo goed als onbehandelbare runderziekte besnoitiose. In België zijn er nog geen gevallen van deze parasitaire ziekte bekend, maar de van oorsprong subtropische ziekte rukt op naar de landsgrenzen met Duitsland en Noord-Frankrijk.
Runderbesnoitiose wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet (protozo) en overgebracht via stekende insecten. Insleep van aankoop van besmet vee dat nog geen klinische verschijnselen vertoont, is de grootste risicofactor, aldus Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). Besmette dieren kunnen economische schade veroorzaken als gevolg van gedaalde productie. Dekstieren kunnen er onvruchtbaar door worden.
Besmette runderen vertonen niet altijd klinische symptomen, maar zijn daarom wel besmettelijk voor andere runderen. Net als bij Schmallenberg wordt ook hier de ziekte doorgegeven via bloedzuigende insecten.
Cysten en huidontsteking
In de meeste gevallen ontstaan er enkel wat cysten ter hoogte van de oogslijmvliezen, stelt DGZ. Sommige dieren vertonen andere symptomen die in verschillende fasen verlopen, van koorts, oedeem ter hoogte van de kop, hals en borststreek en diarree tot overgevoeligheid voor zonlicht. Na enkele weken kan een algemene huidontsteking ontstaan. Deze letsels genezen heel moeilijk en zijn pijnlijk voor het dier, waardoor dit meestal leidt tot euthanasie, aldus de Vlaamse gezondheidsdienst.
Ziekte rukt noordwaarts op
Besnoitiose komt historisch voor in (sub)tropische gebieden, maar is in de laatste honderd jaar ook wijd verspreid geworden in Portugal, de regio rond de Pyreneeën en het zuidwesten van Frankrijk. Sinds 1995 rukt de ziekte noordwaarts op en worden er gevallen gemeld in Zwitserland, Hongarije, Duitsland en het noorden van Frankrijk. ‘Het risico dat de ziekte bij ons opduikt, is daarom heel groot’, waarschuwt DGZ.
REAGEER