vrijdag, 25 mei, 2018 Het slachthuis van Vion in Leeuwarden is gestopt met slachten. ‘Tijdelijk’, benadrukt woordvoerder Nancy Aschman, die hoopt dat komende 1 september de slachterij weer draait. ‘We moeten technische zaken aan de productielijn oplossen en we gaan om tafel met de NVWA om uit te zoeken waarom er een niet te verklaren hoog aandeel keuringsafwijkingen in Leeuwarden voorkomt.’ In maart van startVion heeft 20 miljoen euro geïnvesteerd in de slachterij met een capaciteit van 2500 dieren per week. De slachterij is naar eigen zeggen een van de modernste in Europa. Afgelopen maart ging de productie van start. Daarna zijn een aantal technische ‘kinderziekten’ in de flink geautomatiseerde productielijn ontdekt, die alleen te verhelpen zijn als de productie tijdelijk stil ligt. Hoog aandeel afgekeurde dierenWat de gemoederen onder veehouders en handelaren de laatste tijd vooral bezighoudt, is het hoge aandeel dieren dat de NVWA afkeurt aan de slachtlijn. ‘We hebben meerdere slachthuizen en veel ervaring met het slachten van koeien. In Leeuwarden hebben we niet te verklaren grote verschillen ten opzichte van de andere locaties’, beaamt Aschman. Het gevolg is dat leveranciers de afgelopen weken hun slachtvee elders gingen afzetten, tot aan Vion in Tilburg toe. Dat is wrang, omdat het uitgangspunt bij de bouw van Vion Leeuwarden juist was om vanuit het melkveehouderijgebied Noord-Nederland een korte reistijd voor de dieren naar een grote slachterij te realiseren.
0 reacties
|
Vion Leeuwarden zeker tot 1 september dicht
Het slachthuis van Vion in Leeuwarden is gestopt met slachten.
‘Tijdelijk’, benadrukt woordvoerder Nancy Aschman, die hoopt dat komende 1 september de slachterij weer draait. ‘We moeten technische zaken aan de productielijn oplossen en we gaan om tafel met de NVWA om uit te zoeken waarom er een niet te verklaren hoog aandeel keuringsafwijkingen in Leeuwarden voorkomt.’
In maart van start
Vion heeft 20 miljoen euro geïnvesteerd in de slachterij met een capaciteit van 2500 dieren per week. De slachterij is naar eigen zeggen een van de modernste in Europa.
Afgelopen maart ging de productie van start. Daarna zijn een aantal technische ‘kinderziekten’ in de flink geautomatiseerde productielijn ontdekt, die alleen te verhelpen zijn als de productie tijdelijk stil ligt.
Hoog aandeel afgekeurde dieren
Wat de gemoederen onder veehouders en handelaren de laatste tijd vooral bezighoudt, is het hoge aandeel dieren dat de NVWA afkeurt aan de slachtlijn. ‘We hebben meerdere slachthuizen en veel ervaring met het slachten van koeien. In Leeuwarden hebben we niet te verklaren grote verschillen ten opzichte van de andere locaties’, beaamt Aschman.
Het gevolg is dat leveranciers de afgelopen weken hun slachtvee elders gingen afzetten, tot aan Vion in Tilburg toe. Dat is wrang, omdat het uitgangspunt bij de bouw van Vion Leeuwarden juist was om vanuit het melkveehouderijgebied Noord-Nederland een korte reistijd voor de dieren naar een grote slachterij te realiseren.
REAGEER