donderdag, 19 april, 2018 Vanaf morgen, 20 april, beëindigt de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) de maatregelen rondom het voeren van pensbestendige vetten. Samen met de overkoepelende veevoederorganisatie Nevedi ontmoedigde NZO afgelopen winter melkveehouders om gefractioneerde vetten aan koeien te voeren. Dit beleid werd ingevoerd om kwaliteitsproblemen bij de kaasproductie te voorkomen. Maximale grens voor vetzuur C16:0Cono kaasmakers verbood haar leveranciers zelfs om pensbestendige vetten te voeren. Zo ver ging NZO niet. Sinds 1 november wordt de afgeleverde melk van alle melkveebedrijven onderzocht op vier vetzuren: C14:0, C16:0, C18:0 en C18:1. Vooral bij een structurele hoge waarde aan C16:0 – NZO hanteert een grens van 32 procent – kregen melkveehouders de waarschuwing om samen met de voervertegenwoordiger te kijken of het rantsoen aangepast kon worden. NZO meldt dat de monitoring blijft om te kijken of de grens van 32 procent aan C16:0 landelijk niet wordt overschreden. Weidegang gunstig voor vetzuursamenstellingHet loslaten van de maatregelen heeft ook te maken met het seizoen; melk van weidende koeien bevat een gunstigere verhouding aan melkvetzuren dan melk van koeien die een winterrantsoen krijgen. Verkoop ingestortPensbestendige vetten werden vorig jaar veelvuldig gevoerd om de melk- en vetproductie per koe te verhogen. Voordat het ontmoedigingsbeleid van kracht ging, voerde naar schatting ongeveer 30 procent van de melkveehouders een vorm van pensbestendige vetten. Bergafat was een van deze producten. Jan Pool van Speerstra Ingrediënts meldt dat de Nederlandse verkoop van Bergafat was ingestort. ‘Of deze verkoop helemaal terugkomt, is de vraag omdat de melkprijs momenteel ook niet helemaal meewerkt. We merkten afgelopen periode wel meer vraag vanuit België en Duitsland. In deze landen ging de verkoop gewoon door.’
0 reacties
|
Vet voeren mag weer, monitoring blijft
Vanaf morgen, 20 april, beëindigt de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) de maatregelen rondom het voeren van pensbestendige vetten.
Samen met de overkoepelende veevoederorganisatie Nevedi ontmoedigde NZO afgelopen winter melkveehouders om gefractioneerde vetten aan koeien te voeren. Dit beleid werd ingevoerd om kwaliteitsproblemen bij de kaasproductie te voorkomen.
Maximale grens voor vetzuur C16:0
Cono kaasmakers verbood haar leveranciers zelfs om pensbestendige vetten te voeren. Zo ver ging NZO niet. Sinds 1 november wordt de afgeleverde melk van alle melkveebedrijven onderzocht op vier vetzuren: C14:0, C16:0, C18:0 en C18:1. Vooral bij een structurele hoge waarde aan C16:0 – NZO hanteert een grens van 32 procent – kregen melkveehouders de waarschuwing om samen met de voervertegenwoordiger te kijken of het rantsoen aangepast kon worden. NZO meldt dat de monitoring blijft om te kijken of de grens van 32 procent aan C16:0 landelijk niet wordt overschreden.
Weidegang gunstig voor vetzuursamenstelling
Het loslaten van de maatregelen heeft ook te maken met het seizoen; melk van weidende koeien bevat een gunstigere verhouding aan melkvetzuren dan melk van koeien die een winterrantsoen krijgen.
Verkoop ingestort
Pensbestendige vetten werden vorig jaar veelvuldig gevoerd om de melk- en vetproductie per koe te verhogen. Voordat het ontmoedigingsbeleid van kracht ging, voerde naar schatting ongeveer 30 procent van de melkveehouders een vorm van pensbestendige vetten. Bergafat was een van deze producten. Jan Pool van Speerstra Ingrediënts meldt dat de Nederlandse verkoop van Bergafat was ingestort. ‘Of deze verkoop helemaal terugkomt, is de vraag omdat de melkprijs momenteel ook niet helemaal meewerkt. We merkten afgelopen periode wel meer vraag vanuit België en Duitsland. In deze landen ging de verkoop gewoon door.’
REAGEER