woensdag, 26 januari, 2022 De bestrijding van ibr wordt vanaf 1 januari 2023 verplicht voor alle Nederlandse rundveehouders. Bovendien wil de vleeskalversector vanaf 2024 alleen nog maar bvd-vrije kalveren opzetten. Dit meldt Nieuwe Oogst. Het LTO-ledenblad citeert Eline Vedder die vanuit de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland zitting heeft in de Themagroep Diergezondheid & Dierwelzijn. AMvB verplicht ibr-bestrijdingVolgens Nieuwe Oogst werkt het ministerie van LNV aan een algemene maatregel van bestuur (AMvB) die alle melkvee-, kalver- en vleesveehouders wettelijk verplicht om vanaf 1 januari 2023 deel te nemen aan een ibr-bestrijdingsprogramma. Overigens is het overgrote deel van de melkveehouders hier al mee bezig omdat hun zuivelafnemer ibr-bestrijding verplicht via de leveringsvoorwaarden. Als de EU het Nederlandse ibr-bestrijdingsprogramma goedkeurt, mogen ook geen dieren meer worden geïmporteerd uit landen die niet ibr-vrij zijn. Kalversector wordt bvd-vrijTegelijkertijd heeft de kalversector besloten om vanaf 2024 bvd-vrij te worden. Dit betekent dat in beginsel alleen nog kalveren worden ontvangen die afkomstig zijn van bedrijven met de status bvd-vrij of bvd-onverdacht. Melkveehouders met de status bvd-onbekend kunnen nog wel kalveren afzetten naar de vleeskalverhouderij maar dan moeten ze via onderzoek van een oorbiopt van ieder kalf aantonen dat het bvd-vrij is. De beslissing van de kalversector heeft ook gevolgen voor zoogkoeienhouders die dieren leveren aan de vleeskalverhouderij. Ook zijn zullen werk moeten gaan maken van de bestrijding van bvd. De kalversector zal over twee jaar ook geen kalveren meer importeren uit landen die niet bvd-vrij zijn.
0 reacties
|
Vanaf 2023 moeten alle rundveehouders ibr en bvd bestrijden
De bestrijding van ibr wordt vanaf 1 januari 2023 verplicht voor alle Nederlandse rundveehouders. Bovendien wil de vleeskalversector vanaf 2024 alleen nog maar bvd-vrije kalveren opzetten.
Dit meldt Nieuwe Oogst. Het LTO-ledenblad citeert Eline Vedder die vanuit de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland zitting heeft in de Themagroep Diergezondheid & Dierwelzijn.
AMvB verplicht ibr-bestrijding
Volgens Nieuwe Oogst werkt het ministerie van LNV aan een algemene maatregel van bestuur (AMvB) die alle melkvee-, kalver- en vleesveehouders wettelijk verplicht om vanaf 1 januari 2023 deel te nemen aan een ibr-bestrijdingsprogramma. Overigens is het overgrote deel van de melkveehouders hier al mee bezig omdat hun zuivelafnemer ibr-bestrijding verplicht via de leveringsvoorwaarden. Als de EU het Nederlandse ibr-bestrijdingsprogramma goedkeurt, mogen ook geen dieren meer worden geïmporteerd uit landen die niet ibr-vrij zijn.
Kalversector wordt bvd-vrij
Tegelijkertijd heeft de kalversector besloten om vanaf 2024 bvd-vrij te worden. Dit betekent dat in beginsel alleen nog kalveren worden ontvangen die afkomstig zijn van bedrijven met de status bvd-vrij of bvd-onverdacht. Melkveehouders met de status bvd-onbekend kunnen nog wel kalveren afzetten naar de vleeskalverhouderij maar dan moeten ze via onderzoek van een oorbiopt van ieder kalf aantonen dat het bvd-vrij is. De beslissing van de kalversector heeft ook gevolgen voor zoogkoeienhouders die dieren leveren aan de vleeskalverhouderij. Ook zijn zullen werk moeten gaan maken van de bestrijding van bvd. De kalversector zal over twee jaar ook geen kalveren meer importeren uit landen die niet bvd-vrij zijn.
REAGEER