donderdag, 30 april, 2020 Melkveebedrijven kunnen in het tweede kwartaal van het jaar dikwijls flink terug in hun krachtvoergift aan het melkvee. De belangrijkste reden daarvoor is de uitstekende kwaliteit van vers gras. Maar praktijkcijfers laten, volgens adviseurs die betrokken zijn bij de KringloopWijzer, zien dat het laagste krachtvoerverbruik in het derde kwartaal van het jaar ligt. Dit is opmerkelijk, aangezien de koeien dan in het tweede deel van het weideseizoen zitten en het gras vaak minder energie (vem) en minder bestendig eiwit (dve) bevat dan in het voorjaar. Veel bestendig eiwit in vers grasNaast hoge waarden aan energie en eiwit in het voorjaarsgras nemen koeien vaak ook meer kg droge stof op. Daarom is dit het moment om de krachtvoergift aan te passen. Met een lagere eiwitinput uit aankoop kan het melkvee eenzelfde of zelfs een hogere melkproductie realiseren, doordat de koeien nu vers gras opnemen. Vers gras heeft namelijk een belangrijke eigenschap en dat is dat het veel bestendig eiwit (dve) bevat. Dit is een eiwit dat door de koe makkelijk is om te zetten naar melk. De beste kwaliteit van vers gras heb je aan het begin van het seizoen. Bespaar dus in deze periode op de aankoop van eiwit, zo stellen de adviseurs. Verbeter benutting voer en mineralenOp veel bedrijven valt het op dat de koeien het in voorjaar goed doen, maar in het najaar soms zakken in productie. Het advies is daarom om de verdeling van het krachtvoer eens kritisch onder de loep te nemen en het krachtvoerverbruik anders over het seizoen in te plannen. Bijvoorbeeld door te besparen in het tweede kwartaal en de gift in het derde kwartaal wat op te schroeven. Dit leidt tot een constantere melkproductie over het jaar en een beter benutting van voer en mineralen. Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie Kringlooptips.
0 reacties
|
Tweede kwartaal is het moment voor krachtvoerverlaging
Melkveebedrijven kunnen in het tweede kwartaal van het jaar dikwijls flink terug in hun krachtvoergift aan het melkvee.
De belangrijkste reden daarvoor is de uitstekende kwaliteit van vers gras. Maar praktijkcijfers laten, volgens adviseurs die betrokken zijn bij de KringloopWijzer, zien dat het laagste krachtvoerverbruik in het derde kwartaal van het jaar ligt. Dit is opmerkelijk, aangezien de koeien dan in het tweede deel van het weideseizoen zitten en het gras vaak minder energie (vem) en minder bestendig eiwit (dve) bevat dan in het voorjaar.
Veel bestendig eiwit in vers gras
Naast hoge waarden aan energie en eiwit in het voorjaarsgras nemen koeien vaak ook meer kg droge stof op. Daarom is dit het moment om de krachtvoergift aan te passen. Met een lagere eiwitinput uit aankoop kan het melkvee eenzelfde of zelfs een hogere melkproductie realiseren, doordat de koeien nu vers gras opnemen. Vers gras heeft namelijk een belangrijke eigenschap en dat is dat het veel bestendig eiwit (dve) bevat. Dit is een eiwit dat door de koe makkelijk is om te zetten naar melk. De beste kwaliteit van vers gras heb je aan het begin van het seizoen. Bespaar dus in deze periode op de aankoop van eiwit, zo stellen de adviseurs.
Verbeter benutting voer en mineralen
Op veel bedrijven valt het op dat de koeien het in voorjaar goed doen, maar in het najaar soms zakken in productie. Het advies is daarom om de verdeling van het krachtvoer eens kritisch onder de loep te nemen en het krachtvoerverbruik anders over het seizoen in te plannen. Bijvoorbeeld door te besparen in het tweede kwartaal en de gift in het derde kwartaal wat op te schroeven. Dit leidt tot een constantere melkproductie over het jaar en een beter benutting van voer en mineralen.
Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie Kringlooptips.
REAGEER