Toon Meesters: ‘Sommige behandelingen kun je niet uitstellen’


Dierenarts Toon Meesters voert adviesgesprekken buiten, met de auto tussen hem en de veehouder in
vrijdag, 27 maart, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de melkveehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. In deel 2 van deze serie: dierenarts Toon Meesters. Hij heeft samen met drie collega’s een dierenartspraktijk voor herkauwers in de regio Bergen op Zoom en Roosendaal.

‘Het is een rare situatie. We hebben als dierenartsen wel ervaringen met infectieziekten zoals varkenspest, Q-koorts of MKZ. Maar bij die ziekten staan hygiënemaatregelen bij de dieren centraal, terwijl we er nu voor moeten waken dat we zelf niet besmet raken of dat wij de ziekte zelf doorgeven aan anderen.’

Geen keukentafelgesprekken meer

‘Ons werk gaat gewoon door. We rijden visites, behandelen zieke dieren, alleen schuiven we niet meer aan de keukentafel aan. Adviesgesprekken doen we buiten, met de auto tussen ons en de boer in. Dat gaat eigenlijk vanzelfsprekend. Boeren zijn professionele dierverzorgers en begrijpen de hygiënemaatregelen heel goed.’

‘We hebben ze via een nieuwsbrief gevraagd om voorafgaand aan ons bezoek zeep klaar te zetten en bij de behandeling van de dieren op afstand te blijven. In sommige gevallen lukt dat niet. Zo heb ik hulp nodig bij een keizersnede, een lebmaagoperatie of een zware verlossing. Maar dat zijn noodsituaties, waarbij ik vooraf gevraagd heb naar de gezondheid van de boer. Dat is ook een kwestie van vertrouwen.’

Coronavirus op twee melkveebedrijven

‘In onze praktijk zijn er twee bedrijven waar de veehouder of zijn gezin besmet zijn met het coronavirus. Ik ben blij dat de veehouders dit vooraf hebben gemeld, zodat we er rekening mee kunnen houden.’

‘Een van hen had een ziek kalf dat behandeld moest worden. Telefonisch hadden we daarover contact. Hij heeft het kalf apart in een iglo gezet en aan het eind van mijn werkdag ben ik het gaan behandelen. De boer heb ik niet gezien, maar na de behandeling heb ik hem telefonisch weer gesproken. Natuurlijk behandel ik zo’n kalf, zo’n beestje kan er anders aan onderdoor gaan. Als ik hulp nodig had gehad, dan had de veehouder gevraagd om iemand zoals de buurman te regelen die me kon helpen.’

Het leven gaat door

‘In tegenstelling tot België, waar sprake is van een lock-down, kunnen we hier ook door met de routinebehandelingen zoals enten en onthoornen. Dat kan je wel gaan uitstellen, maar tot wanneer doe je dat dan? Sommige behandelingen moeten wel vóór een bepaald moment plaatsvinden, anders ben je te laat. Het leven gaat wel door.’

Waardering voor voedselproducent stijgt

‘Ja, een soort van spannend is de situatie wel. Je wilt zelf niet ziek worden, en ook niet dat je de ziekte doorgeeft. Als in onze kleine praktijk iemand ziek wordt, zou dat wel veel extra werk voor de anderen betekenen.’

‘Positief vind ik dat je merkt dat de waardering van de samenleving voor de voedselproducent, de boeren, stijgt. Het gaat even niet over stikstof. Positief is ook dat er veel minder verkeer op de weg is, je bent ondanks de 100 kilometerregel sneller op de plek van bestemming.’

‘Wel zullen we als sector alert moeten blijven op alle spelregels en hygiënevoorschriften, anders kan het virus zo maar weer een opleving krijgen. Maar ik voel bij zowel burgers als boeren brede gedragenheid dat we dit echt serieus moeten nemen om er weer bovenop te komen.’


0 reacties

Dierenarts Toon Meesters voert adviesgesprekken buiten, met de auto tussen hem en de veehouder in
vrijdag, 27 maart, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de melkveehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. In deel 2 van deze serie: dierenarts Toon Meesters. Hij heeft samen met drie collega’s een dierenartspraktijk voor herkauwers in de regio Bergen op Zoom en Roosendaal.

‘Het is een rare situatie. We hebben als dierenartsen wel ervaringen met infectieziekten zoals varkenspest, Q-koorts of MKZ. Maar bij die ziekten staan hygiënemaatregelen bij de dieren centraal, terwijl we er nu voor moeten waken dat we zelf niet besmet raken of dat wij de ziekte zelf doorgeven aan anderen.’

Geen keukentafelgesprekken meer

‘Ons werk gaat gewoon door. We rijden visites, behandelen zieke dieren, alleen schuiven we niet meer aan de keukentafel aan. Adviesgesprekken doen we buiten, met de auto tussen ons en de boer in. Dat gaat eigenlijk vanzelfsprekend. Boeren zijn professionele dierverzorgers en begrijpen de hygiënemaatregelen heel goed.’

‘We hebben ze via een nieuwsbrief gevraagd om voorafgaand aan ons bezoek zeep klaar te zetten en bij de behandeling van de dieren op afstand te blijven. In sommige gevallen lukt dat niet. Zo heb ik hulp nodig bij een keizersnede, een lebmaagoperatie of een zware verlossing. Maar dat zijn noodsituaties, waarbij ik vooraf gevraagd heb naar de gezondheid van de boer. Dat is ook een kwestie van vertrouwen.’

Coronavirus op twee melkveebedrijven

‘In onze praktijk zijn er twee bedrijven waar de veehouder of zijn gezin besmet zijn met het coronavirus. Ik ben blij dat de veehouders dit vooraf hebben gemeld, zodat we er rekening mee kunnen houden.’

‘Een van hen had een ziek kalf dat behandeld moest worden. Telefonisch hadden we daarover contact. Hij heeft het kalf apart in een iglo gezet en aan het eind van mijn werkdag ben ik het gaan behandelen. De boer heb ik niet gezien, maar na de behandeling heb ik hem telefonisch weer gesproken. Natuurlijk behandel ik zo’n kalf, zo’n beestje kan er anders aan onderdoor gaan. Als ik hulp nodig had gehad, dan had de veehouder gevraagd om iemand zoals de buurman te regelen die me kon helpen.’

Het leven gaat door

‘In tegenstelling tot België, waar sprake is van een lock-down, kunnen we hier ook door met de routinebehandelingen zoals enten en onthoornen. Dat kan je wel gaan uitstellen, maar tot wanneer doe je dat dan? Sommige behandelingen moeten wel vóór een bepaald moment plaatsvinden, anders ben je te laat. Het leven gaat wel door.’

Waardering voor voedselproducent stijgt

‘Ja, een soort van spannend is de situatie wel. Je wilt zelf niet ziek worden, en ook niet dat je de ziekte doorgeeft. Als in onze kleine praktijk iemand ziek wordt, zou dat wel veel extra werk voor de anderen betekenen.’

‘Positief vind ik dat je merkt dat de waardering van de samenleving voor de voedselproducent, de boeren, stijgt. Het gaat even niet over stikstof. Positief is ook dat er veel minder verkeer op de weg is, je bent ondanks de 100 kilometerregel sneller op de plek van bestemming.’

‘Wel zullen we als sector alert moeten blijven op alle spelregels en hygiënevoorschriften, anders kan het virus zo maar weer een opleving krijgen. Maar ik voel bij zowel burgers als boeren brede gedragenheid dat we dit echt serieus moeten nemen om er weer bovenop te komen.’

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.