donderdag, 10 juni, 2021 We gaan naar een nieuwe ronde weidegang met volop grasgroei en dus nieuwe kansen. Maak er gebruik van! En nu er etgroen is (of bijna) kan het jongvee ook lekker naar buiten. Net als de boer zelf heeft jongvee opleiding en ervaring nodig om zijn mannetje (vrouwtje) te staan in het vak. Mijn vuistregel is dat jongvee 200 dagen weide-ervaring nodig heeft om te weten wat het is om in weer en wind gras te vreten, wat een stroomdraad is én om weerstand op te bouwen tegen maagdarm- en longwormen. Standaard ontwormen niet altijd nodigVanaf zes maanden leeftijd kunnen ze prima naar buiten. Zonder standaard ontwormen, want dat is lang niet altijd nodig. Geef ze bij voorkeur een wei waar vorig jaar koeien in gelopen hebben, zodat ze een lichte besmetting op kunnen doen. En breng je dierenarts na een week of vijf, zes een mestmonster, dan hoor je wel of ze die ondersteuning van een middel wel of niet nodig hebben. Herhaal dat mestonderzoek nog eens bij opstallen in het najaar. Heeft je bedrijf een historie van longworm, dan is het goed om het jongvee vooraf te vaccineren. Dat moet op stal met een tussentijd van vier weken en dan nog twee weken na de laatste vaccinatie. Heb je die historie niet, dan gewoon de wei in. Check regelmatig of ze een kuchje ontwikkelen en laat dan een mestmonster onderzoeken. Bijvoeren en omweidenVerder is het verstandig je kalveren een beetje biks bij te voeren en ze zo mogelijk wekelijks om te weiden. De pinken hebben, als het goed is, al weerstand ‘geleerd’ en daarom kun je die tweewekelijks omweiden. En zo blijven ze goed aan de groei!
0 reacties
|
Tip van de Weideman: Geef jongvee een goede vakopleiding
We gaan naar een nieuwe ronde weidegang met volop grasgroei en dus nieuwe kansen. Maak er gebruik van! En nu er etgroen is (of bijna) kan het jongvee ook lekker naar buiten.
Net als de boer zelf heeft jongvee opleiding en ervaring nodig om zijn mannetje (vrouwtje) te staan in het vak. Mijn vuistregel is dat jongvee 200 dagen weide-ervaring nodig heeft om te weten wat het is om in weer en wind gras te vreten, wat een stroomdraad is én om weerstand op te bouwen tegen maagdarm- en longwormen.
Standaard ontwormen niet altijd nodig
Vanaf zes maanden leeftijd kunnen ze prima naar buiten. Zonder standaard ontwormen, want dat is lang niet altijd nodig. Geef ze bij voorkeur een wei waar vorig jaar koeien in gelopen hebben, zodat ze een lichte besmetting op kunnen doen. En breng je dierenarts na een week of vijf, zes een mestmonster, dan hoor je wel of ze die ondersteuning van een middel wel of niet nodig hebben. Herhaal dat mestonderzoek nog eens bij opstallen in het najaar.
Heeft je bedrijf een historie van longworm, dan is het goed om het jongvee vooraf te vaccineren. Dat moet op stal met een tussentijd van vier weken en dan nog twee weken na de laatste vaccinatie. Heb je die historie niet, dan gewoon de wei in. Check regelmatig of ze een kuchje ontwikkelen en laat dan een mestmonster onderzoeken.
Bijvoeren en omweiden
Verder is het verstandig je kalveren een beetje biks bij te voeren en ze zo mogelijk wekelijks om te weiden. De pinken hebben, als het goed is, al weerstand ‘geleerd’ en daarom kun je die tweewekelijks omweiden. En zo blijven ze goed aan de groei!
REAGEER