donderdag, 29 oktober, 2020 Er lopen nog koeien buiten, er is nog genoeg mals en goed gras voor twee weken weiden. Benut de kansen dus nog even, zolang de draagkracht en het weer het toelaten. Tijd voor een laatste tip van mij over lessen trekken voor het volgende jaar. Werk deze maand je graslandgebruikskalender helemaal bij en gebruik die als geheugensteun. Meer dan 200 dagen weidegangHet eerste wat mij opvalt, is de lengte van het seizoen. We konden van begin april tot deze week weiden. Op veel bedrijven gaat het aantal weidedagen ruim over de 200! Met gemiddeld 6 uren per dag is dat 1200 uren weidegang. Dat zijn getallen waarbij de financiële voordelen van weidegang pas echt lekker doortellen. En dan zijn er ook die 10 of 12 uur per dag weiden! Scherper omgaan met eiwitgehaltenHet valt me verder op dat melkveehouders steeds meer het geld zien liggen in zoveel mogelijk vers gras door de koe zelf te laten ophalen met daarnaast een passende bijvoeding waarmee ze sturen op het ureumgetal. In het voorjaar bleef het ureum makkelijk laag, omdat er veel suiker in het gras zat (veel zon), in de zomer was het goed te regelen met de bijvoeding. In het najaar zie je dat met de hoge ruweiwitgehalten in het gras en juist wat lager suiker moeilijker worden. Dat vergt meer stuurkunst. Daarbij ben ik blij om te zien dat melkveehouders en adviseurs tegenwoordig wel scherper durven gaan met eiwitgehalten in de bijvoeding. Zo wordt er echt bespaard op eiwitaankoop en wordt eiwit van eigen land aanmerkelijk beter benut. Regionale effecten droogteEr zijn verschillen per regio in de effecten van de droogte in voorjaar en zomer, maar ook in de nattigheid van het najaar. Het is goed om voor je eigen situatie na te gaan wat de zwakke punten waren bij die omstandigheden. Wel of niet beregenen, hoe kijk je daar tegenaan? Hoe goed is je infrastructuur met kavelpaden, dammen, rasters, ontwatering enzovoort? Kritische terugblikTen slotte is het goed om te kijken naar de gehalten van de graskuilen. Hoe heb je bemest, op hoeveel weken daarna heb je gemaaid, hoe pakte dat uit voor re-gehalte, oeb en dve? Welke partij past in de winter, welke partij past volgend jaar in de zomer naast weidegras? Met die ervaring kun je in overleg met je adviseur een doorkijkje maken naar je ruwvoerteelt en bemesting in het volgende jaar. Kortom, met een goede (zelf)kritische terugblik valt veel te leren voor het komende seizoen en dan geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen! Hartstikke bedankt voor jullie aandacht, ik spreek jullie over enkele maanden weer!
0 reacties
|
Tip van De Weideman: achterom kijken en weer door
Er lopen nog koeien buiten, er is nog genoeg mals en goed gras voor twee weken weiden. Benut de kansen dus nog even, zolang de draagkracht en het weer het toelaten.
Tijd voor een laatste tip van mij over lessen trekken voor het volgende jaar. Werk deze maand je graslandgebruikskalender helemaal bij en gebruik die als geheugensteun.
Meer dan 200 dagen weidegang
Het eerste wat mij opvalt, is de lengte van het seizoen. We konden van begin april tot deze week weiden. Op veel bedrijven gaat het aantal weidedagen ruim over de 200! Met gemiddeld 6 uren per dag is dat 1200 uren weidegang. Dat zijn getallen waarbij de financiële voordelen van weidegang pas echt lekker doortellen. En dan zijn er ook die 10 of 12 uur per dag weiden!
Scherper omgaan met eiwitgehalten
Het valt me verder op dat melkveehouders steeds meer het geld zien liggen in zoveel mogelijk vers gras door de koe zelf te laten ophalen met daarnaast een passende bijvoeding waarmee ze sturen op het ureumgetal. In het voorjaar bleef het ureum makkelijk laag, omdat er veel suiker in het gras zat (veel zon), in de zomer was het goed te regelen met de bijvoeding. In het najaar zie je dat met de hoge ruweiwitgehalten in het gras en juist wat lager suiker moeilijker worden. Dat vergt meer stuurkunst.
Daarbij ben ik blij om te zien dat melkveehouders en adviseurs tegenwoordig wel scherper durven gaan met eiwitgehalten in de bijvoeding. Zo wordt er echt bespaard op eiwitaankoop en wordt eiwit van eigen land aanmerkelijk beter benut.
Regionale effecten droogte
Er zijn verschillen per regio in de effecten van de droogte in voorjaar en zomer, maar ook in de nattigheid van het najaar. Het is goed om voor je eigen situatie na te gaan wat de zwakke punten waren bij die omstandigheden. Wel of niet beregenen, hoe kijk je daar tegenaan? Hoe goed is je infrastructuur met kavelpaden, dammen, rasters, ontwatering enzovoort?
Kritische terugblik
Ten slotte is het goed om te kijken naar de gehalten van de graskuilen. Hoe heb je bemest, op hoeveel weken daarna heb je gemaaid, hoe pakte dat uit voor re-gehalte, oeb en dve? Welke partij past in de winter, welke partij past volgend jaar in de zomer naast weidegras? Met die ervaring kun je in overleg met je adviseur een doorkijkje maken naar je ruwvoerteelt en bemesting in het volgende jaar.
Kortom, met een goede (zelf)kritische terugblik valt veel te leren voor het komende seizoen en dan geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen! Hartstikke bedankt voor jullie aandacht, ik spreek jullie over enkele maanden weer!
REAGEER