Te weinig vitamine E aanwezig in 15 procent van bloedanalyses


Rondom afkalven daalt het gehalte vitamine E in het bloed, vanwege het afkalven zelf en de biestvoorziening
dinsdag, 22 juni, 2021

Uit de cijfers van Royal GD blijkt dat van alle bloedanalyses in 15 procent van de gevallen te weinig vitamine E aanwezig is. In 17 procent van de gevallen zit het gehalte vitamine E in het grijze gebied van net wel of net niet voldoende.

Dat werd aangegeven in een webinar van GD en Schothorst Feed Research, die afgelopen week plaatsvond. 

Minimaal niveau

Volgens GD is er bij een vitamine E-niveau in het bloed van minder dan 6 µmol/liter sprake van een tekort aan vitamine E. Dit geldt specifiek voor koeien in de transitieperiode. Voor droge koeien die rond een maand voor afkalven zitten geldt een optimale waarde van minimaal 10 µmol vitamine E per liter bloed. 

Vitamine E daalt rondom afkalven

Voldoende vitamine E in het bloed is rond afkalven belangrijk, omdat in die periode veel vitamine E wordt verbruikt en naar de biest gaat. Pasgeboren kalveren zijn afhankelijk van biest voor hun vitamine E-voorziening. Bij het afkalven is daarom altijd een daling te zien in het vitamine E-niveau in het bloed, ook door de verlaagde voeropname.

Verlaagde weerstand

Vitamine E speelt een rol als antioxidant en beschermt cellen tegen oxidatie, bijvoorbeeld witte bloedcellen. Een tekort aan vitamine E kan dan ook leiden tot verlaagde weerstand, en kan zo in verband worden gebracht met problemen met vruchtbaarheid en uiergezondheid.

Vers gras bevat meeste vitamine E

Van nature komt vitamine E het meeste voor in vers gras. Ook in graskuil is vitamine E aanwezig, maar dit verschilt veel onderling. In mais- en stroproducten is erg weinig vitamine E aanwezig.
Om te voorkomen dat er rond afkalven een tekort aan vitamine E is, is het volgens GD en Schothorst Feed Research van belang dat de voeropname goed blijft in de droogstand. Eventueel kan de opname van vitamine E worden verhoogd door extra vitamine E toe te voegen.
 


0 reacties

Rondom afkalven daalt het gehalte vitamine E in het bloed, vanwege het afkalven zelf en de biestvoorziening
dinsdag, 22 juni, 2021

Uit de cijfers van Royal GD blijkt dat van alle bloedanalyses in 15 procent van de gevallen te weinig vitamine E aanwezig is. In 17 procent van de gevallen zit het gehalte vitamine E in het grijze gebied van net wel of net niet voldoende.

Dat werd aangegeven in een webinar van GD en Schothorst Feed Research, die afgelopen week plaatsvond. 

Minimaal niveau

Volgens GD is er bij een vitamine E-niveau in het bloed van minder dan 6 µmol/liter sprake van een tekort aan vitamine E. Dit geldt specifiek voor koeien in de transitieperiode. Voor droge koeien die rond een maand voor afkalven zitten geldt een optimale waarde van minimaal 10 µmol vitamine E per liter bloed. 

Vitamine E daalt rondom afkalven

Voldoende vitamine E in het bloed is rond afkalven belangrijk, omdat in die periode veel vitamine E wordt verbruikt en naar de biest gaat. Pasgeboren kalveren zijn afhankelijk van biest voor hun vitamine E-voorziening. Bij het afkalven is daarom altijd een daling te zien in het vitamine E-niveau in het bloed, ook door de verlaagde voeropname.

Verlaagde weerstand

Vitamine E speelt een rol als antioxidant en beschermt cellen tegen oxidatie, bijvoorbeeld witte bloedcellen. Een tekort aan vitamine E kan dan ook leiden tot verlaagde weerstand, en kan zo in verband worden gebracht met problemen met vruchtbaarheid en uiergezondheid.

Vers gras bevat meeste vitamine E

Van nature komt vitamine E het meeste voor in vers gras. Ook in graskuil is vitamine E aanwezig, maar dit verschilt veel onderling. In mais- en stroproducten is erg weinig vitamine E aanwezig.
Om te voorkomen dat er rond afkalven een tekort aan vitamine E is, is het volgens GD en Schothorst Feed Research van belang dat de voeropname goed blijft in de droogstand. Eventueel kan de opname van vitamine E worden verhoogd door extra vitamine E toe te voegen.
 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.