donderdag, 17 maart, 2022 Vandaag is op de Aeres Hogeschool Dronten het startsein gegeven voor de MaisChallenge 2022. Het is inmiddels de zesde keer dat jonge boeren en agrarische studenten de uitdaging van Limagrain en het NAJK aangaan om met elkaar ervaring op te doen in maisteelt. Dit jaar gaan 39 NAJK-leden en 11 scholenteams aan de slag om de maisteelt op scherp te zetten. Teelt volgen vanuit de luchtDitmaal staat de challenge in het teken van werken met Agrility, het smart farming platform van Limagrain. Jan Roothaert, productmanager veehouderij bij Limagrain, gaf uitleg over dit platform. Agrility is een teeltondersteunend platform, waarmee je aan de hand van bodemdata, weersvoorspellingen, raseigenschappen, satellietbeelden en rekenmodellen een aantal inzichten kunt krijgen. ‘Zo kan aan de hand van het bladgroen op satellietbeelden gezien worden of de mais goed opkomt, of het perceel last heeft van vraatschade of later in het seizoen de droogte. Mais krult op bij droogte, op satellietbeelden zie je meteen dat het perceel minder groen is’, gaf Roothaert aan. Oogstmoment en opbrengst inschattenDaarnaast kan in het programma aan de hand van bladgroenbeelden en de weersverwachting bekeken worden hoeveel droge stof de planten bevatten en hoe die de komende tijd toeneemt. Daarmee kan een goed oogstmoment voorspeld worden. ‘Ook krijg je een beeld van de grootte van de oogst. Dat voorkomt verrassingen: je kunt vooraf inschatten of de sleufsilo groot genoeg is of dat er een bij moet om een te hoge kuil te voorkomen. Of kun je nog besluiten om in plaats van snijmais te kiezen voor mks of ccm’, aldus Roothaert. Eiwit Challenge in het najaarDe deelnemers worden dit jaar niet alleen begeleid met advies van teeltspecialisten en masterclasses, ook hebben ze Agrility als extra gereedschap om de teelt naar een hoger plan te tillen. Volgens Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij van Limagrain, is de teelt verbeteren niet overbodig, want het belang van ruwvoer wordt in de huidige tijd door hogere prijzen voor voergrondstoffen groter. ‘Er zijn genoeg aspecten waar je als maisteler tegenwoordig rekening moet houden, waaronder het krijgen van een hogere opbrengst en betere kwaliteit met minder input’, aldus Groot Koerkamp. Hij verwijst ook naar het telen van bijvoorbeeld winterveldbonen. ‘Steeds meer boeren kiezen er ook voor om veldbonen te verbouwen. Die teelt is lastiger dan mais. Daarom organiseren we dit najaar ook voor het eerst een eiwit challenge in samenwerking met het NAJK.’
0 reacties
|
Smart farming vormt thema voor MaisChallenge 2022
![]() |
Vandaag is op de Aeres Hogeschool Dronten het startsein gegeven voor de MaisChallenge 2022.
Het is inmiddels de zesde keer dat jonge boeren en agrarische studenten de uitdaging van Limagrain en het NAJK aangaan om met elkaar ervaring op te doen in maisteelt. Dit jaar gaan 39 NAJK-leden en 11 scholenteams aan de slag om de maisteelt op scherp te zetten.
Teelt volgen vanuit de lucht
Ditmaal staat de challenge in het teken van werken met Agrility, het smart farming platform van Limagrain. Jan Roothaert, productmanager veehouderij bij Limagrain, gaf uitleg over dit platform. Agrility is een teeltondersteunend platform, waarmee je aan de hand van bodemdata, weersvoorspellingen, raseigenschappen, satellietbeelden en rekenmodellen een aantal inzichten kunt krijgen. ‘Zo kan aan de hand van het bladgroen op satellietbeelden gezien worden of de mais goed opkomt, of het perceel last heeft van vraatschade of later in het seizoen de droogte. Mais krult op bij droogte, op satellietbeelden zie je meteen dat het perceel minder groen is’, gaf Roothaert aan.
Oogstmoment en opbrengst inschatten
Daarnaast kan in het programma aan de hand van bladgroenbeelden en de weersverwachting bekeken worden hoeveel droge stof de planten bevatten en hoe die de komende tijd toeneemt. Daarmee kan een goed oogstmoment voorspeld worden. ‘Ook krijg je een beeld van de grootte van de oogst. Dat voorkomt verrassingen: je kunt vooraf inschatten of de sleufsilo groot genoeg is of dat er een bij moet om een te hoge kuil te voorkomen. Of kun je nog besluiten om in plaats van snijmais te kiezen voor mks of ccm’, aldus Roothaert.
Eiwit Challenge in het najaar
De deelnemers worden dit jaar niet alleen begeleid met advies van teeltspecialisten en masterclasses, ook hebben ze Agrility als extra gereedschap om de teelt naar een hoger plan te tillen. Volgens Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij van Limagrain, is de teelt verbeteren niet overbodig, want het belang van ruwvoer wordt in de huidige tijd door hogere prijzen voor voergrondstoffen groter. ‘Er zijn genoeg aspecten waar je als maisteler tegenwoordig rekening moet houden, waaronder het krijgen van een hogere opbrengst en betere kwaliteit met minder input’, aldus Groot Koerkamp. Hij verwijst ook naar het telen van bijvoorbeeld winterveldbonen. ‘Steeds meer boeren kiezen er ook voor om veldbonen te verbouwen. Die teelt is lastiger dan mais. Daarom organiseren we dit najaar ook voor het eerst een eiwit challenge in samenwerking met het NAJK.’
REAGEER