woensdag, 20 november, 2019 De kabinetsplannen om de stikstofuitstoot terug te dringen gaan uit van een ruweiwitgehalte in krachtvoer van maximaal 162 gram per kilo. Daarnaast wordt ingezet op verlaging van het eiwitgehalte in ruwvoer en verhoging van de voerefficiëntie. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) die ten grondslag liggen aan de vorige week gepresenteerde maatregelen. Effectief in drie jaarVolgens het RIVM is het gemiddelde eiwitgehalte in krachtvoer nu 167 gram per kilo. Een verlaging met 5 gram tot 162 gram per kilo zou neerkomen op een verlaging van de ammoniakemissie met 3 procent (5,5 mol per hectare per jaar). Daarbij gaan de onderzoekers ervan uit dat het drie jaar duurt voordat het volle effect van deze maatregel bereikt is. Voor het jaar 2020 wordt gerekend op een reductie van 2,0 mol per hectare. Ook aanpassingen ruwvoerDaarnaast heeft het RIVM berekeningen gemaakt voor het effect van andere aanpassingen in het voermanagement. Hierbij denken de onderzoekers onder andere aan graskuil met minder eiwit, alternatieve bijproducten, verhoging van de voerefficiëntie en verbeteren van de stikstofefficiëntie via fokkerij. Het potentieel effect van alle maatregelen (inclusief de aanpassingen in krachtvoer) wordt geschat op 15 procent minder ammoniak in 2030 (26 mol per hectare), waarvan een derde in het eerste jaar gerealiseerd zou kunnen worden.
0 reacties
|
RIVM rekende met 5 gram eiwit minder per kilo krachtvoer in 2020
![]() |
De kabinetsplannen om de stikstofuitstoot terug te dringen gaan uit van een ruweiwitgehalte in krachtvoer van maximaal 162 gram per kilo. Daarnaast wordt ingezet op verlaging van het eiwitgehalte in ruwvoer en verhoging van de voerefficiëntie.
Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) die ten grondslag liggen aan de vorige week gepresenteerde maatregelen.
Effectief in drie jaar
Volgens het RIVM is het gemiddelde eiwitgehalte in krachtvoer nu 167 gram per kilo. Een verlaging met 5 gram tot 162 gram per kilo zou neerkomen op een verlaging van de ammoniakemissie met 3 procent (5,5 mol per hectare per jaar). Daarbij gaan de onderzoekers ervan uit dat het drie jaar duurt voordat het volle effect van deze maatregel bereikt is. Voor het jaar 2020 wordt gerekend op een reductie van 2,0 mol per hectare.
Ook aanpassingen ruwvoer
Daarnaast heeft het RIVM berekeningen gemaakt voor het effect van andere aanpassingen in het voermanagement. Hierbij denken de onderzoekers onder andere aan graskuil met minder eiwit, alternatieve bijproducten, verhoging van de voerefficiëntie en verbeteren van de stikstofefficiëntie via fokkerij. Het potentieel effect van alle maatregelen (inclusief de aanpassingen in krachtvoer) wordt geschat op 15 procent minder ammoniak in 2030 (26 mol per hectare), waarvan een derde in het eerste jaar gerealiseerd zou kunnen worden.
REAGEER