maandag, 4 maart, 2019 Seges, de Deense voorlichtingsdienst voor land- en tuinbouw, heeft een methode ontwikkeld om eiwit uit gras en klaver te winnen en te verwerken in veevoer voor varkens en pluimvee. Bij de graseiwitraffinage wordt vers gras en klaver geperst. Door het persen ontstaat een perskoek en een eiwitfractie. De eiwitfractie wordt vervolgens gefermenteerd, waardoor een droge en een natte fractie ontstaan. De droge fractie is een eiwitpasta met 30 tot 60 procent eiwit, die verwerkt wordt in veevoer voor varkens en pluimvee. De perskoek is geschikt als rundveevoer. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er op deze manier 2600 kilo eiwit per hectare grasklaver gewonnen kan worden. Perskoek voor melkveeDe voederwaarde van de perskoek voor melkkoeien is verder onderzocht door de Universiteit van Aarhus. Uit dit onderzoek bleek dat de perskoek een hoger drogestofgehalte en een hoger vezelgehalte heeft dan grasklaverkuil. De perskoek was beter verteerbaar dan de kuil en zorgde daardoor voor een stijging in melkproductie. Volgens Seges biedt de methode om graseiwit te raffineren uitsluitend perspectief voor de biologische veeteelt.
0 reacties
|
Raffinage maakt graseiwit bruikbaar voor varkens en pluimvee
Seges, de Deense voorlichtingsdienst voor land- en tuinbouw, heeft een methode ontwikkeld om eiwit uit gras en klaver te winnen en te verwerken in veevoer voor varkens en pluimvee.
Bij de graseiwitraffinage wordt vers gras en klaver geperst. Door het persen ontstaat een perskoek en een eiwitfractie. De eiwitfractie wordt vervolgens gefermenteerd, waardoor een droge en een natte fractie ontstaan. De droge fractie is een eiwitpasta met 30 tot 60 procent eiwit, die verwerkt wordt in veevoer voor varkens en pluimvee. De perskoek is geschikt als rundveevoer. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er op deze manier 2600 kilo eiwit per hectare grasklaver gewonnen kan worden.
Perskoek voor melkvee
De voederwaarde van de perskoek voor melkkoeien is verder onderzocht door de Universiteit van Aarhus. Uit dit onderzoek bleek dat de perskoek een hoger drogestofgehalte en een hoger vezelgehalte heeft dan grasklaverkuil. De perskoek was beter verteerbaar dan de kuil en zorgde daardoor voor een stijging in melkproductie. Volgens Seges biedt de methode om graseiwit te raffineren uitsluitend perspectief voor de biologische veeteelt.
REAGEER