vrijdag, 17 april, 2020 De omzet in de melkveehouderij staat onder druk door de coronacrisis. Het zal tot de tweede helft van volgend jaar duren voordat de bedrijfsomzet weer op het normale niveau terugkeert. Dit blijkt uit een prognose van de Rabobank die deze week werd gepubliceerd. Aanvankelijk weinig schade door coronacrisisWaar de sector aanvankelijk nauwelijks getroffen werd door de gevolgen van de coronacrisis, begint het wegvallen van sommige zuivelafzetkanalen nu ook op de boerderij gevoeld te worden. ‘De melkprijs staat onder druk’, constateert de Rabobank. De bank voorziet een omzetdaling van 15 procent in het derde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Derde kwartaal dieptepunt: 15 % minder omzetNa het derde kwartaal voorspelt de bank weer herstel. De omzetdaling zal afzwakken tot - 10 procent in het vierde kwartaal en – 5 procent in het eerste kwartaal van 2021. In het tweede kwartaal van 2021 zullen de opbrengsten naar verwachting weer op het niveau van voor de coronacrisis zitten. Coronacrisis het langste gevoeld in melkveehouderijDe melkveehouderij behoort hiermee tot de lanbouwsectoren waarbij de gevolgen van het coronacrisis het langst gevoeld zullen worden. In andere sectoren, zoals visserij en tuinbouw, zakte de omzet gelijk na de uitbraak van het coronacrsis ineen. In de loop van het jaar keren deze sectoren echter sneller naar hun oude niveau terug. Uitstel kredietbetaling mogelijk bij liquiditeitsproblemenOm de veehouderij door de moeilijke tijden heen de loodsen, voorzien de banken in de mogelijkheid van uitstel van kredietbetaling. ‘Op het moment zijn de prijzen nog niet kritiek’, zegt Clemens van der Aa, sectormanager melkveehouderij bij Rabobank. ‘Maar ik verwacht dat de melkprijs zeker met een paar centen kan dalen en dan kunnen er bedrijven in liquiditeitsproblemen komen’, zegt hij. ‘Daarbij is het voorjaar een dure periode voor de melkveehouder als er bemest en gezaaid moet worden.’
0 reacties
|
Rabobank: minder omzet melkveebedrijven tot tweede kwartaal 2021
De omzet in de melkveehouderij staat onder druk door de coronacrisis. Het zal tot de tweede helft van volgend jaar duren voordat de bedrijfsomzet weer op het normale niveau terugkeert.
Dit blijkt uit een prognose van de Rabobank die deze week werd gepubliceerd.
Aanvankelijk weinig schade door coronacrisis
Waar de sector aanvankelijk nauwelijks getroffen werd door de gevolgen van de coronacrisis, begint het wegvallen van sommige zuivelafzetkanalen nu ook op de boerderij gevoeld te worden.
‘De melkprijs staat onder druk’, constateert de Rabobank. De bank voorziet een omzetdaling van 15 procent in het derde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
Derde kwartaal dieptepunt: 15 % minder omzet
Na het derde kwartaal voorspelt de bank weer herstel. De omzetdaling zal afzwakken tot - 10 procent in het vierde kwartaal en – 5 procent in het eerste kwartaal van 2021. In het tweede kwartaal van 2021 zullen de opbrengsten naar verwachting weer op het niveau van voor de coronacrisis zitten.
Coronacrisis het langste gevoeld in melkveehouderij
De melkveehouderij behoort hiermee tot de lanbouwsectoren waarbij de gevolgen van het coronacrisis het langst gevoeld zullen worden. In andere sectoren, zoals visserij en tuinbouw, zakte de omzet gelijk na de uitbraak van het coronacrsis ineen. In de loop van het jaar keren deze sectoren echter sneller naar hun oude niveau terug.
Uitstel kredietbetaling mogelijk bij liquiditeitsproblemen
Om de veehouderij door de moeilijke tijden heen de loodsen, voorzien de banken in de mogelijkheid van uitstel van kredietbetaling. ‘Op het moment zijn de prijzen nog niet kritiek’, zegt Clemens van der Aa, sectormanager melkveehouderij bij Rabobank. ‘Maar ik verwacht dat de melkprijs zeker met een paar centen kan dalen en dan kunnen er bedrijven in liquiditeitsproblemen komen’, zegt hij. ‘Daarbij is het voorjaar een dure periode voor de melkveehouder als er bemest en gezaaid moet worden.’
REAGEER